El novembre del 2026 s’implantarà a l’estat espanyol l’anomenat sistema de dipòsit, devolució i retorn per als envasos de plàstic i es presenta com tota una revolució del món del reciclatge. En què consisteix? A l’hora de comprar una beguda, el consumidor pagarà un dipòsit addicional d’entre 10 i 30 cèntims, que després podrà recuperar en retornar l’envàs buit a la botiga o al supermercat.
Aquest sistema ja funciona en algunes regions del món i la taxa de recuperació d’envasos s’enfila fins al 80-90 %. A Cadaqués, l’ONG Retorna, junt amb la fundació Rezero i la Generalitat, va fer una prova pilot el 2013 i en tres mesos es van recuperar un 92 % dels envasos. “Vam evitar que tones acabessin perduts pels carrers i els camps”, explica en Miquel Roset, director de l’ONG Retorna.
Ha de ser fàcil, eficient i econòmic
Per Miquel Roset, aquest sistema ha de complir diversos requisits perquè sigui eficaç. Entre els reptes esmenta que ha de ser fàcil, és a dir, que hi hagi la possibilitat de retornar els envasos en una botiga diferent d’on es va comprar o fins i tot una altra persona. D’altra banda, que sigui eficient, és a dir, que les empreses que distribueixen les begudes als establiments siguin capaces de recollir-ne els envasos. També que sigui econòmic, perquè els envasos es puguin reaprofitar i reutilitzar. “No ens podem permetre la cultura de l’envàs d’un sol ús, és un disbarat”, sentencia Roset.
L’objectiu fixat per Europa situa que l’objectiu de la taxa de reciclatge ha d’estar al 70 %, quan, segons dades del Ministeri de Transició Ecològica, ara amb el contenidor groc només es recupera el 41 % del total d’envasos de plàstic.
Conviure amb altres sistemes de reciclatge
Aquest sistema de reciclatge serveix per a ampolles de plàstic de menys de tres litres d’aigua, llaunes de cervesa o refrescos i brics de sucs. Però, de moment no preveu retornar brics de llet o vi ni ampolles d’oli. Tampoc vidre. Per això, aquest mètode haurà de ser complementari amb altres que ja són vigents, segons Miquel Roset, com el reciclatge al contenidor groc o el porta a porta.
