L’episodi de nevades a cotes baixes tan anunciat està a punt de començar. Tot i tenir-ho a tocar, els mapes de resolució més fina presenten escenaris força diferents entre si pel que fa a l’extensió, durada i intensitat de la precipitació. Per tant, hi ha incertesa en la previsió del gruix de neu que es podria arribar a acumular.

La tongada de precipitació més extensa arribarà avançat el vespre i s’allargarà fins a primeres hores de la matinada. A partir de llavors, es reproduiran alguns ruixats aïllats, més probables a la meitat sud de l’entorn metropolità.

Quina és la zona que més neu pot rebre? Quin gruix hi haurà a les diverses comarques afectades per les nevades? A continuació, intentem treure’n l’entrellat.

El màxim, entre Montserrat, l’Ordal i el Garraf

El sector situat entre Montserrat, l’Ordal i el massís del Garraf és la zona on els ruixats de neu poden ser més freqüents i abundants. Si bé acabarà nevant a totes les cotes, el gruix de neu més destacable es registrarà a les zones elevades.

Tot sembla indicar que s’hi podrien acumular fàcilment entre 5 i 10 centímetres, sense descartar gruixos superiors en alguna raconada. Aquesta serà la zona més afectada per l’episodi de nevades a cotes baixes.

Collserola enfarinada

A la serra de Collserola també nevarà abans de mitjanit. Aquí el gruix de neu acumulat es preveu més modest, ja que els ruixats no duraran tanta estona com a l’àrea del Llobregat cap a l’oest.

S’hi esperen acumulacions que podrien voltar els cinc centímetres a la part més alta, però quedarà enfarinat amb tota probabilitat fins ben avall.

I… arran de platja?

La previsió del temps indica que els flocs de neu es podran arribar a veure fins a primera línia de mar entrada la matinada. Els ruixats de neu que es produeixin des de llavors i fins al migdia de dilluns seran en forma de neu a qualsevol cota.

És difícil que la neu arribi a agafar arran de costa, tot i que no es pot descartar del tot. És més probable del Baix Llobregat cap al sud, on els ruixats podrien ser més freqüents i abundants, mentre que les platges del nord de la regió metropolitana tenen molts menys números de quedar blanques. En qualsevol cas, serien acumulacions més aviat anecdòtiques.