Molts ciutadans de Catalunya, també de Barcelona, s’han llevat aquest diumenge al matí alertant d’una forta pudor de cremat i tement un incendi forestal a prop de casa. De fet, el telèfon 112 ha rebut fins a 170 trucades des de diferents municipis catalans per olor de fum. Ara bé, a banda del petit incendi a Bigues i Riells, que ja està extingit, no hi ha hagut cap foc forestal com per fer-se sentir a gran part de Catalunya. Per tant, quina n’és l’explicació? L’origen de l’olor a cremat pot estar en l’incendi del Moncayo, a l’Aragó, i el fort vent que bufa.

De fet, en alguns indrets s’ha vist un petit rastre del fum, tal com mostra la fotografia cedida per @meteollac.

Olor de cremat a Vallcarca i el Baix Guinardó…

A Barcelona, l’alerta l’han donat veïns de barris com Vallcarca i els Penitents o el Baix Guinardó.

… i també a Terrassa o Reus

A Catalunya també hi ha hagut avisos des de Terrassa, Reus o Begues. Alguns usuaris han volgut compartir el seu neguit a les xarxes socials. Molts s’han preguntat quina és la raó de la pudor de cremat, intens en alguns punts de Catalunya.

Un incendi a Bigues i Riells, al Vallès Oriental, crema a tocar d’urbanitzacions

El vent fort, el causant de l’olor a cremat

La Generalitat de Catalunya ha rebut una 170 de trucades fins a les 12 h per aquesta qüestió. Segons expliquen el servei d’emergències 112, per les condicions de vent actuals, “és possible notar l’olor de fum de l’incendi de Moncayo a llargues distàncies“. Aquest foc ha obligat a desallotjar unes 1.500 persones fins ara en aquesta part d’Espanya, on continua cremant.

En qualsevol cas, el 112 recordar trucar a aquest telèfon si una persona veu una columna de fum.

Quins són els 249 municipis de Catalunya en Alfa 3 i amb restriccions per calor i risc d’incendi?