Què es pot fer quan s’espatlla algun electrodomèstic de casa? Es pot frenar l’obsolescència programada? Els ateneus de fabricació són espais que ofereixen gratuïtament impressores 3D, talladores làser i altres tipus de maquinària perquè cadascú es pugui construir allò que necessiti. Un d’aquests punts de referència en medi ambient i sostenibilitat és el que es troba a la Fàbrica del Sol de la Barceloneta. El seu objectiu és acostar la fabricació digital a la ciutadania utilitzant material reciclat.

Alfons Miàs, coordinador de l’ateneu de fabricació de la Fàbrica del Sol, destaca que per ells “no existeixen els residus” sinó que “tot és un recurs“. Per això, quan els arriba algun veí que es vol fabricar algun objecte el conviden a buscar la matèria primera al carrer o entre les coses de casa que ja no necessita. Miàs posa com a exemple l’encaix de la batedora situat entre el motor i el rotor, que acostuma a ser de plàstic i es trenca fàcilment. Quan algú els demana com solucionar aquest problema li ensenyen a fabricar-se la nova peça amb material de rebuig, perquè així pugui continuar fent servir la màquina espatllada.

Impressora 3D de l’ateneu de fabricació de la Fàbrica del Sol

Reciclar el plàstic per fabricar nous elements

Un dels objectes que més recullen a la Fàbrica del Sol són els taps de plàstic. Miàs destaca que aquest material és un dels que més estan investigant per tot el problema que causa al medi ambient. D’una banda es dediquen a fondre’l i tot seguit el posen en motlles per crear nous objectes com un bol de fruita. També trituren els taps per convertir-los en planxes i amb la talladora làser fan el dibuix que els interessa. Amb aquest sistema han ideat un prototip d’ulleres. D’aquesta manera, des de la Fàbrica del Sol volen demostrar que hi ha una manera “més sostenible” d’entendre la societat i que ja existeix tota una sèrie de gent que l’està aplicant.