Diu la dita que per Sant Andreu, el 30 de novembre, “O pluja o neu o fred molt greu”. Un refrany que, com molts, comença a quedar desfasat en el context de canvi climàtic que estem patint actualment.
El darrer dia del mes de novembre vindrà marcat, novament enguany per la bonança, per registres de temperatura molt superiors als habituals, en línia amb el que ha estat el conjunt del mes de novembre.
Absència de fred i de neu als Pirineus
La imatge del satèl·lit Terra de la Nasa de divendres al matí mostrava manca de nuvolositat als Pirineus i boira a les comarques de Ponent. La imatge també reflectia l’absència gairebé total de neu al Pirineu Oriental (Ripollès) així com al Prepirineu. Només se n’observava una mica prop del vessant nord de la serralada.
Si ens fixem en les dades de l’estació nivològica del Servei Meteorològic de Catalunya de Certascan (2.400 metres) podem comprovar que actualment el gruix de neu és testimonial, de només uns pocs centímetres. El gruix actual se situa entre s’acosta al percentil 10, és a dir, un gruix de neu que només s’ha registrat en les mateixes dates el 10 % dels anys i que se supera, per tant, el 90 % restant. El gruix de neu es pot qualificar, segons l’escala del SMC, entre deficitari i molt deficitari.
Sense fred
En espera de les dades oficials dels observatoris, tot sembla indicar que el novembre del 2024 haurà estat un dels més càlid, sinó el més càlid, mesurat a molts observatoris pirinencs les darreres dècades.
Les gelades en hores nocturnes, habituals a les valls durant les nits serenes del novembre han anat comptades. També ha fet poc fred a les muntanyes, bé sigui pel predomini de vent càlid del sud-oest, bé per la persistència del fenomen de la inversió tèrmica.
La inversió tèrmica ha implicat, a tall d’exemple, que divendres, 29 de novembre, hagi fet més fred en hores nocturnes en punts de l’interior o a les valls pirinenques que no pas al cims dels Pirineus. Aquestes són algunes de les temperatures mínimes registrades en alguns observatoris:
- Guardiola de Berguedà (780 m), -1,0ºC
- Santuari de Queralt (1.167 m), +10,3 ºC
- la Tosa (2.500 m), +4,3 ºC
- Das (1097 m), -4,9 ºC
- Malniu-Meranges (2.230 m), +5,2 ºC
- Lleida (170 m) +5,1 ºC
- Girona (72 m), -0,7 ºC
La màxima de divendres ha arribat a superar els +10 ºC a cotes de 2.500 m. Al cim dels Pirineus, a la pica d’Estats (3.143 m), la màxima ha estat de +3,3 ºC.
Sense nevades a la vista
Els mapes a curt i mitjà termini no són optimistes sobre la possibilitat de veure neu als Pirineus. El cap de setmana vindrà marcat pel cel clar i la inversió tèrmica a les muntanyes, tot i que es preveu que la temperatura baixi lleugerament i es redueixi la inversió.
Dilluns a la tarda arribarà un front fred que deixarà febles precipitacions als Pirineus (menys de 5 cm) sobretot prop de la cara nord. La cota de neu es mourà al voltant dels 2.000- 2.300 m. El front obrirà les portes a un descens lleuger de la temperatura que podria fer-se més evident a mitja setmana, coincidint amb l’entrada del vent del nord i amb l’arribada de febles precipitacions. Malauradament, el fred no es consolidarà a causa de l’arribada de les altes pressions, que podrien marcar bona part del cap de setmana llarg de la Puríssima.
Els mapes insinuen una possible entrada d’aire fred més consistent pels volts del 9 o 10 de desembre. Caldrà veure si anirà, o no, associada a precipitacions.
Els models estacionals pronostiquen, ara per ara i en conjunt, un desembre més sec i, sobretot, més càlid de l’habitual a Catalunya.