ventada diumenge 26 març

La calor desmesurada de divendres es podrà tornar a repetir diumenge. Després d’un dia d’impàs, l’arribada d’una nova ventada de ponent farà que la temperatura es torni a disparar per sobre dels 25 ºC a bona part de la costa i el prelitoral, amb un vent que podrà ser fort a moltes comarques.

Diumenge ventós a tot arreu, sobretot a partir del migdia

Els models ofereixen ben pocs dubtes en aquest sentit. Tot i que dissabte ens permetrà gaudir d’un ambient propi d’aquestes dates, el vent de ponent tornarà a fer de les seves diumenge.

El pas d’una borrasca per França farà que el vent de ponent guanyi força diumenge de manera clara i general a gairebé tot el territori, amb un ambient més calmat a les comarques gironines on, amb una mica de sort, veuran algun ruixat aïllat la tarda de diumenge.

A la resta, vent de ponent. Fort i amb ratxes molt fortes en algunes comarques.

Més de 90 km/h en algunes comarques

A hores d’ara s’entreveu que seran les comarques del centre i del sud de Catalunya les més afectades per aquest nou episodi de vent fort que podrà deixar ratxes de més de 90 km/h en alguns trams del prelitoral del sud de Barcelona i nord de Tarragona, així com també a l’altiplà central.

En el cas de Barcelona ciutat la ventada també s’entreveu enèrgica i amb cops de vent que, entre el migdia i la tarda de diumenge, podrien vorejar o arribar a superar fins i tot els 70 km/h, especialment cap a Collserola i indrets enlairats, però amb una ventada potent a tota la ciutat, si més no durant unes hores.

Tot i això, Barcelona ciutat podria quedar, amb sort, just al límit de la incidència del vent de ponent més enèrgic, malgrat que en aquest sentit encara no hi ha unanimitat.

El gir de vents a nord-est que va deixar divendres un núvol corró i un descens contundent de la temperatura no arribaria diumenge fins ben entrat el vespre, moment en què la ventada de ponent passaria a la història.

Avís del Meteocat per vent

En aquest sentit i arran d’aquesta situació, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès aquest mateix matí de dissabte un primer avís per vent en què s’avisa de la possibilitat de superar els 70 km/h a moltes comarques, Barcelonès inclòs.

font: Meteocat

L’avís, de grau 1 sobre 6 indica que serà sobretot entre el migdia i la tarda quan el risc de vent fort serà més general, especialment al centre del territori i també al final del dia als Pirineus.

Més de 25 ºC una vegada més

Amb aquesta situació de vent de ponent, un cop més, la temperatura es dispararà sobre manera i ens podrà deixar registres de 25 ºC o més a Barcelona i a bona part de la costa i del prelitoral de Barcelona i Tarragona (allà on bufarà el vent de ponent).

El vent de ponent, reescalfat i especialment eixut, no farà res més que agreujar una situació de sequera que s’allarga fa anys i també comportarà una jornada de diumenge complicada per la possibilitat d’incendis forestals.

Ja aquest dissabte són 18 les comarques catalanes que estan en nivell 2 del pla Alfa, que indica un nivell de perill alt o molt alt. Es preveu que, un cop s’actualitzi aquest mapa, siguin moltes més les comarques afectades, i amb molta probabilitat, Barcelona inclosa.

Març del tot perdut

Encarrilarem així els darrers dies d’un març que acabarà amb més pena que glòria i amb uns registres pluviomètrics sota mínims i que podran acostar-se a rècords històrics pel que fa a la manca de pluja.

Els darrers dies del mes ens podran dur un altre ascens de la temperatura i, ara com ara, no hi ha perspectiva de pluja ni a curt ni a mitjà termini.