El 2022 passarà a l’historia com l’any més càlid i sec a Barcelona i l’Observatori Fabra des que es tenen registres. Aquest 31 de desembre, s’ha assolit un nou rècord de temperatura màxima, amb 22,4º C. D’aquesta manera, l’any finalitza igual que va començar. La calorada de l’1 de gener era només una declaració d’intencions de tots els rècords que mesos posteriors s’han anat batent.

Pic càlid de rècord per finalitzar el 2022

Després de nombrosos mesos amb rècords de calor a Barcelona i a Catalunya, faltava la traca final. Aquest Nadal serà possiblement el més càlid mai enregistrat, encara per acabar de confirmar. Quan semblava insuperable combatre amb la suavitat extrema del dia de Nadal, el 31 de desembre s’ha col·locat “in extremis” com el dia amb la màxima més alta amb 22,4 ºC a l’Observatori Fabra, seguit pel dia de Nadal amb 22,1 ºC i, en tercer lloc, tanca el podi amb la medalla de bronze el 24 de desembre amb 21,7 ºC. El podi de dies més càlids d’un desembre són protagonitzats tots tres pel 2022.

Mapa de temperatura màxima del 31 de desembre del 2022 a Barcelona

El mes de desembre més càlid?

La temperatura mitjana mensual del desembre del 2022 també podria igualar al desembre de 2015, provisionalment el més càlid de la història. La temperatura mitjana del desembre del 2015 s’enfilava fins als 12,6ºC, mentre que la mitjana fins al 30 de desembre d’enguany ja pujava als 12,4ºC a falta de la cursa final d’aquest càlid 31 de desembre. Caldrà seguir fins a última hora de l’any per veure si la pujada d’unes dècimes iguala un rècord més d’aquest desgavell d’any.

El 2022 va començar amb una calor insòlita

L’1 de gener del 2022 ja trepitjava fort l’accelerador amb un anticicló robust a la Mediterrània occidental que va disparar la temperatura fins als 21,9 ºC a l’Observatori Fabra, una xifra rècord per un mes de gener. Els dies 2 i 3 de gener la calor afluixava una mica, però novament el dia 4 revifava l’ambient primaveral i es recuperaven els 20 ºC a tota la ciutat.

Mapa isobàric de l’1 de gener del 2022 a Europa.

Inici d’any amb calor fora de temporada, que no només va destacar pels seus pics, sinó també per la persistència, ja que la suavitat extrema s’arrossegava de finals del 2021. Per sort, per Reis una massa d’aire més fresca va fer baixar la temperatura fins a normalitzar-la, una jugada que es podria repetir aquest 2023.