Sabies que a tot el món hi ha milers d’espècies de papallones? I que poden recórrer llargues distàncies en els processos migratoris? Són algunes de les curiositats que s’expliquen en el nou hivernacle de papallones que acaba d’obrir a l’exterior de l’Institut Botànic de Barcelona, dins del recinte del Jardí Botànic. Les funcions del nou espai s’emmarquen dins del programa Butterfly migration, un projecte internacional que promou la participació ciutadana en el monitoratge dels moviments de les papallones arreu del món.

Es tracta d’un projecte impulsat pel CSIC i l’Ajuntament i que servirà tant per a la recerca com per a la divulgació. L’hivernacle està ubicat a l’esplanada de l’Institut Botànic, situat a Montjuïc, i oferirà visites durant tot l’any. Es podran observar les papallones i parlar amb els investigadors per resoldre tots els dubtes sobre aquests insectes. A més, durant els caps de setmana l’espai es podrà visitar sense la necessitat de fer-ho amb un guia. S’hi han instal·lat uns rètols informatius i les papallones es podran observar a través del vidre. S’hi podran veure també les erugues menjant les fulles de les plantes.

Tres espècies autòctones

Segons han explicat els investigadors del CSIC, hi ha principalment tres espècies autòctones de papallones: la migradora dels cards (“Vanessa cardui”), l’atalanta (“Vanessa atalanta”) i la blanqueta de la col (“Pieris rapae”). Aquesta última és coneguda perquè pot ocasionar perjudici en conreus de col. Dins de l’espai hi ha també les plantes amb les quals s’alimenten les erugues: malves i cards, ortigues, cols i morella roquella.