aire fred octubre 2021
la massa d'aire fred se'ns tirarà a sobre a partir de la tarda de diumenge. Font: windy.com

L’estiu que hem arrossegat durant bona part del setembre sembla marxar definitivament. Un nou i potent canvi de temps ens durà un ambient ja de plena tardor, si més no durant un parell de dies.

Poques novetats fins diumenge a la tarda

El temps continuarà amb poques variacions de forma imminent.

S’alternaran sol i núvols durant bona part del cap de setmana, i no es descarten alguns ruixats entre el vespre i nit de dissabte fregant la costa.

La temperatura mantindrà valors semblants als d’aquest divendres i aniran més o menys en sincronia amb el que seria habitual per a aquestes dates. Farà el que toca.

Un front canviarà el temps a partir del vespre de diumenge

Però l’arribada d’una línia frontal ho canviarà tot. El front en si començarà a creuar Catalunya a partir del migdia de diumenge.

temperatura a 5.500 m prevista per dilluns a les 0 h. font: windy.com

Al seu darrere, una gran massa d’aire fred farà que la temperatura comenci a baixar, ja entrat el vespre i nit.

El front, juntament amb el contrast tèrmic de la massa d’aire càlid prèvia i la freda posterior, podran comportar un augment notable de la inestabilitat, si més no durant unes hores.

Vent, tempestes, pluja… i neu

El moment amb més inestabilitat serà entre el migdia de diumenge i la matinada de dilluns.

La pluja anirà avançant de ponent a llevant a mesura que el front vagi progressant cap a l’est. Les pluges i tempestes associades al pas del front seran presents a moltes comarques, especialment de l’interior però sobretot del Pirineu i el prepirineu.

Entre el vespre i la nit, ja quan hagi creuat el front, entraran la tramuntana forta a l’Empordà i el mestral intens de la vall de l’Ebre i això afavorirà l’aparició del rebuf en alguns trams de la costa.

A hores d’ara, s’entreveuen xàfecs i tempestes que podrien ser intensos durant la nit de diumenge a la franja costanera situada entre Barcelona i el cap de Begur aproximadament.

mapa de neu acumulada fins dilluns a les 14 h pel model ARPEGE. Font: meteociel

La temperatura iniciarà aleshores un descens contundent i, amb aquesta baixada, la cota de neu anirà viatjant progressivament dels 2.900 m del migdia de diumenge a “només” uns 1.800 m a darrera hora del dia.

La nevada podria ser destacable al vessant nord del Pirineu, però amb prou feines esquitxaria lleugerament el vessant sud.

De plena tardor, només un parell de dies

L’ambient resultant del pas d’aquest front i la massa d’aire fred associada serà de plena tardor.

Semblarà que haurem tirat endavant ben bé un mes, però només per un període molt curt de temps, tot just un parell de dies.

meteograma previst per a Barcelona en què es pot veure el descens marcat de la temperatura de dilluns, amb valors 4/5 ºC inferiors al que seria habitual. Font: wetterzentrale

Dilluns ens aixecarem amb un ambient més que fresc. Les mínimes podrien quedar al voltant dels 15/16 ºC a Barcelona i baixar ja per sota dels 10 ºC en alguns punts de la Catalunya central.

De dia, les màximes més altes tot just s’acostaran o assoliran els 20 ºC.

Amb el pas dels dies sembla que la temperatura s’anirà recuperant, però en cap cas sembla que hàgim de tornar a l’estiu.