canvi de temps dilluns 28 novembre 2022

Dilluns arribarà un front que portarà una nova tongada de ruixats a diverses comarques i un descens de la temperatura. Aquesta vegada, tot indica que el litoral central, incloent-hi Barcelona, podria ser de les zones amb més números per rebre pluja. La neu tornarà a ser present a zones elevades del territori.

Matí de dilluns amb estones de pluja

Durant la nit i la matinada de diumenge a dilluns hi haurà els primers ruixats de distribució irregular a punts del litoral i prelitoral central. Serà, però, entre el final de la matinada i mig matí quan les pluges podrien ser més extenses i continuades a la costa barcelonina, coincidint amb el pas del front. Tot i això, el gruix descarregarà mar endins.

Ràpidament, pels volts del migdia, l’entrada del vent de mestral escombrarà els núvols i la precipitació. El canvi de temps serà vist i no vist, ja que a la tarda predominaran les clarianes. La ventada es farà notar a l’Empordà, als cims del Pirineu i a molts punts de la meitat sud de Catalunya, però a Barcelona no especialment. Durant el vespre el vent bufarà moderat, sobretot a la part alta.

No plourà a tot el país. Ara per ara sembla que a la Catalunya Central i a les comarques de Girona és on hi ha menys números d’haver d’obrir el paraigua. Per contra, al Pirineu occidental, les comarques de Ponent i el litoral central, incloent-hi Barcelona, és on hi ha més opcions de pluja.

Neu al Pirineu, i també a la part alta del Montseny

La neu es tornarà a presentar en diverses zones de muntanya del territori. Al vessant nord del Pirineu, la cota de neu baixarà ràpidament durant la matinada de dilluns des dels 1.400 metres fins als 1.100 metres. La nevada no s’espera que sigui especialment abundant fora del vessant nord, on s’hi acumularan més de 10 centímetres de neu nova.

En canvi, a la resta de Catalunya la cota de neu serà una mica més alta. Voltarà els 1.600-1.700 metres i anirà descendint progressivament fins a situar-se entorn els 1.400 metres a partir del matí, un cop minvi la precipitació. Tal com va passar divendres, la zona més alta del massís del Montseny podria tornar a quedar emblanquinada.

Cota de neu a Catalunya: On pot nevar? Mira-ho amb el cotímetre de betevé!
L’eina imprescindible d’aquesta temporada de neu per saber si et trobes per sobre o per sota la cota de neu

Baixada de la temperatura i fred per dies

Un cop passi el front, arribarà una massa d’aire fred que farà baixar la temperatura. A diferència de les últimes refrescades que hi ha hagut, sembla que aquesta vegada no hi haurà cap remuntada del termòmetre fins, pel cap baix, a finals de setmana.

Així doncs, l’ambient fred, tot i que sense extrems, s’establirà a Barcelona i a Catalunya durant uns quants dies. Caldrà, ara sí, recuperar de l’armari les peces d’abrigar, tant per a les primeres hores del dia, com per al centre de les jornades.

En el cas concret de Barcelona, a partir de dimarts la temperatura mínima se situarà clarament per sota dels 10 graus arreu, mentre que la màxima buscarà els 15 graus.

Predicció per conjunts del model IFS de temperatura a 850 hPa i precipitació. Font: ECMWF/Wetterzentrale