La normativa actual fixa que els envasadors de begudes estableixin un sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR) per recuperar i gestionar els envasos que posen al mercat, especialment els de vidre. No obstant això, Anna Peña, directora de comunicació de Rezero, assegura al betevé directe: “Tan sols un 18 % de les ampolles a Espanya són retornables amb el sistema SDDR”. Per tant, de cada sis envasos, només un és recuperat i reutilitzat.

El Ministeri per a la Transició Ecològica ha anunciat que d’aquí a dos anys s’implantarà un nou sistema SDDR més eficient per eliminar el model actual d’usar i llençar. L’objectiu és augmentar tant els percentatges de reutilització com de reciclatge d’envasos de begudes, segons explica la Rosa García, directora general de Rezero, que també espera que “finalment podrem gaudir del SDDR en els nostres comerços i supermercats”.

Tornada a un model antic

Anna Peña explica que el cicle SDDR començarà a la botiga, “on el client comprarà una beguda i pagarà un dipòsit de 10 cèntims per l’ampolla“. En el cas de retornar l’envàs a qualsevol establiment adherit al projecte, “se li retornarà els 10 cèntims”. Segons detalla la nova normativa, els envasadors i distribuïdors de begudes “tindran dos anys per dissenyar un model i una logística que permeti un sistema de retorn i dipòsit als establiments”.

Comparteix a: