Un grup d’apicultors ha enretirat i eliminat un niu de vespa depredadora asiàtica o vespa velutina, localitzat dalt d’un arbre del Parc Central del Poblenou. Segons ha explicat Diego Calero, intendent en cap de la Guàrdia Urbana a la comissaria de Sant Martí, “hem detectat a les xarxes socials diversos comentaris alertant de la presència d’aquest niu al parc”.

El rusc era en un plàtan, a una altura de difícil accés, per la qual cosa ha estat necessari que un apicultor especialitzat s’encarregués de retirar-lo i d’eliminar-lo. Amb tot, la zona ha hagut de ser acordonada per treballadors de Parcs i Jardins i custodiada per agents de la Guàrdia Urbana per evitar que els insectes poguessin picar els usuaris del parc. Com a mesura de seguretat, una brigada de Parcs i Jardins ha netejat la zona propera a l’arbre on era el rusc per evitar que, si hagués quedat algun exemplar de vespa viu, pugui picar algun usuari en les properes hores.

Un dels avisos sobre la presència d’aquest niu al parc l’ha donat el col·lectiu veïnal Moviment Provençals. Un dels portaveus, Alexandre López, ha explicat que feia alguns dies que havien localitzat el rusc i l’han “custodiat”, però no ha estat “fins que ho hem denunciat a les xarxes socials que no hi ha arribat la Guàrdia Urbana i els Bombers” per iniciar l’enretirada. Amb tot, López lamenta que “els parcs i els espais públics del barri no estan ben mantinguts, i això explica que, entre d’altres, apareguin ruscs com aquest”.

Què hem de fer si detectem un niu de vespa asiàtica?

En cas de detectar un niu el principal consell és no acostar-s’hi. Si som davant d’un niu i les vespes se senten amenaçades, poden atacar-nos molts exemplars, per la qual cosa aconsellen no apropar-s’hi ni tampoc no manipular el rusc. En aquest sentit, és recomanable avisar a l’Ajuntament o al cos d’Agents Rurals, tot i que existeix un protocol diferenciat en cas de qui és el titular de l’espai on es detecta el niu:

  • Si el rusc és en un edifici o espai públic: L’Ajuntament o els Agents Rurals s’encarregaran d’eliminar-lo.
  • Si el rusc és en un edifici o espai privat: El propietari ha de contractar el servei de retirada a una empresa de control de plagues.

Com podem identificar una vespa asiàtica?

La vespa carnissera asiàtica és una espècie invasora que, es calcula, que va arribar a Catalunya el 2004. Es tracta d’una vespa més agressiva que l’autòctona, que s’alimenta d’altres insectes, sobretot les abelles autòctones, però també de fruita, com el raïm o les figues.

Se la pot reconèixer per les diferències que té respecte de les vespes comunes. Així, la principal diferència és que és més gran que la vespa autòctona: Entre 1 cm i 1,5 cm més gran que les vespes “vulgaris” o “germànica”, que són més petites. D’altra banda, la vespa asiàtica té menys ratlles grogues a l’abdomen, i de fet, el color de l’abdomen de la vespa asiàtica és més aviat ataronjat en la part final.

Com podem identificar un niu?

Algunes de les zones més freqüents on trobar nius és als indrets forestals, com ara al Parc de Collserola, i en entorns urbans com els parcs o jardins. Amb tot, també s’han localitzat nius en superfícies no vegetals com ara els edificis.

Una de les maneres d’identificar un niu de vespa depredadora asiàtica o velutina és per la forma, les dimensions i l’aspecte visual exterior del rusc:

  • Niu primari: Acostumen a estar en llocs arrecerats (sota d’una teulada), són petits, arrodonits i tenen l’orifici d’entrada a la part inferior. L’aspecte és com el d’una bola argilosa.
  • Niu secundari: Acostumen a trobar-se a grans altures (dalt dels arbres), són grans, ovalats i tenen l’orifici d’entrada a la part lateral. L’aspecte és com el d’un meló gran argilós i vertical.