Montseny nevat 5 gener 2022.@avantocat (Sant Andreu Meteo)
Montseny nevat 5 gener 2022.@avantocat (Sant Andreu Meteo)

Que aquest hivern faci menys fred del que tocaria a Barcelona malauradament no és un fet estrany, sinó quelcom recurrent darrerament a causa del context d’escalfament que estem vivint.

L’hivern d’enguany és molt peculiar i altament irregular en funció de l’indret. El gener, a tall d’exemple, va ser més suau del normal a l’Observatori Fabra i en estacions de la part alta de la ciutat. Per contra, va ser més fred de l’habitual a les estacions pròximes al Besòs o el Llobregat a causa, en bona mesura, de la inversió tèrmica.

També s’està vivint un hivern molt particular a les muntanyes, tant als Pirineus com a la Serralada Prelitoral, on les baixes temperatures s’han concentrat només en unes poques jornades, coincidint amb el pas de sistemes frontals o entrades d’aire més fred. En conjunt l’hivern està essent atípicament càlid a les cotes altes de les muntanyes.

Nits més fredes al fons del Vallès que als cims més alts del Montseny

Si analitzem les dades de temperatura de les estacions del Servei Meteorològic de Catalunya del puig Sesolles- Montseny (1.668 m) i de Vilanova del Vallès (el Vallès Oriental, 126 metres) s’obtenen resultats altament indicatius i força curiosos.

Les dades, a pocs dies de finalitzar l’hivern meteorològic (el qual comprèn el desembre, el gener i el febrer), indiquen que de mitjana ha fet més fred de nit a Vilanova del Vallès —al fons de la plana vallesana i just darrere la carena de la Serralada Litoral— que no pas al puig Sesolles, a tocar del cim del turó de l’Home.

La temperatura mínima mitjana, fins al 9 de febrer, ha estat de -0,21 ºC a Vilanova del Vallès, un registre més d’un grau inferior al del puig Sesolles, que ha estat d’1,03 ºC.

Malgrat que hi ha hagut algunes nits més fredes a dalt de tot del Montseny que a la plana vallesana, el còmput general indica just el contrari. Les causes d’aquesta anomalia les explica la manca d’entrades d’aire fred en altura associades al pas de fronts o irrupcions fredes. Els dies anticiclònics han estat majoritaris, un fet que ha afavorit les inversions tèrmiques.

Al llarg d’aquests gairebé dos mesos i mig (70 dies) ha arribat a gelar (<0 ºC) en 45 ocasions a Vilanova del Vallès i només 28 dies en el cas del puig Sesolles.

Màximes molt més altes a la plana que dalt del Montseny

Tot i que les matinades siguin sovint més fredes en context anticiclònic al fons de la plana vallesana que al Montseny, en el cas de les màximes passa justament el contrari. Des del dia 1 de gener les màximes sempre s’han quedat més curtes al puig Sesolles.

La temperatura mitjana de les màximes del present hivern fins ara ha estat de 15,5 ºC a Vilanova del Vallès, però tan sols de 7,5 ºC al puig Sesolles.

El dia més càlid dalt dels cims del Montseny es va viure el 31 de desembre, amb 18,7 ºC, un registre similar, aquell dia sí, al de Vilanova del Vallès, on va ser de 19,1º C.

El gener, més fred de nit al revolt de les Monges que al Montseny

Una dada realment interessant és la que ens aporta el revolt de les Monges, el punt més fred de la ciutat de Barcelona. En aquest indret de Collserola, la mitjana de totes les temperatures mínimes va ser de -0,1 ºC, un valor més baix que la mitjana de les mínimes del puig Sesolles, on va ser de 0,22 ºC.

A Vilanova del Vallès la mitjana del gener va ser de –1,97 ºC.