El cap Nordkinn és el punt de l'europa Continental situat més al nord. foto: Thomas Bujack

El cap Nordkinn. Aquest és el punt geogràfic situat més al nord de l’Europa continental. Està situat per damunt del cercle polar Àrtic, a 71 º de latitud nord, i és el primer lloc continental on ha arribat ja, aquest diumenge, la nit polar. Des d’aquest 20 de novembre i fins al 22 de gener del 2023, 63 dies consecutius sense veure el sol i amb una gran foscor, aquest indret ens deixa unes dades molt curioses.

Quan comença l’hivern 2022/2023 ?

Una hora menys de llum en un sol dia

Us imagineu perdre una hora de llum solar en només un dia? Us imagineu guanyar quatre hores de sol en només 10 dies? Doncs bé, tot això, al cap Nordkinn (i d’altres punts a la mateixa latitud), passa.

Amb la proximitat del solstici d’hivern (21 de desembre) els dies es van escurçant de forma irremeiable. El solstici d’hivern és el moment de l’any en què el sol té el seu punt més baix respecte de l’horitzó. En el cas de Barcelona, el 21 de desembre, al migdia solar, el sol només s’aixecarà 25,2 º respecte de l’horitzó. Al cap Nordkinn, el proper dia 20 de novembre entraran ja en angle negatiu, és a dir, el sol quedarà per sota de l’horitzó fins a arribar al seu punt mínim, el dia del solstici, quan el sol, en el seu punt més àlgid, quedarà gairebé 5 º per sota de l’horitzó.

així evoluciona el sol al llarg de l’any al punt més al nord de l’Europa continental. Foto: timeanddate

La importància que el sol superi l’horitzó

I és precisament aquesta proximitat a l’horitzó la que fa que petites variacions suposin un gran augment o disminució de les hores de sol en un dia determinat.

D’aquesta manera, aquest 19 de novembre, al cap Nordkinn, el sol ha sortit per última vegada enguany a les 10.19 h per marxar poc més tard, a les 11.29 h, una hora de sol en el darrer dia anual de sol d’aquest punt situat al nord de Noruega. I sí, efectivament, en només un dia, hauran perdut una hora de llum solar mentre que a Barcelona n’haurem perdut en el mateix interval de temps “només” un parell de minuts o a Tarifa (el punt més meridional de l’Europa continental) només un minut i mig.

Al gener, fenomen invers. De l’absència total de sol del 21 de gener als més de 20 minuts de sol del dia 22 o a les gairebé quatre hores d’insolació del dia 31 de gener. En només 10 dies, hauran guanyat quatre hores de llum solar. Això sí, amb un sol molt baix que amb prou feines s’enfilarà 2º respecte de l’horitzó, però, al cap i a la fi, sol.

Superar l’horitzó, per poc que sigui, fa passar de la nit al dia en pocs dies.

Cal remarcar, però, que en aquest punt no s’arriba mai al punt de foscor absoluta les 24 hores del dia. Fins i tot en el moment del solstici d’hivern el cap Nordkinn gaudeix d’unes hores de “crepuscle civil”, moment en què tot i no haver-hi sol, la seva refracció, malgrat estar per sota de l’horitzó, permet fer activitats normals quotidianes perquè equivaldria a un vespre barceloní, minuts després de la posta de sol.