Foto: Alfons Puertas

En poc més de 10 dies, haurem arribat a una de les dates més assenyalades al calendari: el dia de Nadal.

I el cert és que, tot i que encara falten molts dies, els centres d’acció no conviden a l’optimisme per a qui li agradi el fred rigorós o la pluja.

Continuaran passant fronts atlàntics

El cas és que la setmana que encetem aquest dilluns ha de continuar portant-nos el mateix temps que la setmana anterior.

Línies frontals atlàntiques associades a grans borrasques que circularan molt lluny de casa nostra. Massa lluny i massa component atlàntic com per pensar en gaire fred i en gaire pluja.

A hores d’ara, s’entreveuen un mínim de quatre línies frontals per la setmana que acabem de començar. Dijous podria arribar el front més actiu, serà probablement el moment en què podrem veure una mica de pluja, tot i que també seguirà la tònica dels darrers dies: mullar el terra i poc més, si és que arriba.

Temperatures iguals o més altes del que és habitual

Amb aquesta dinàmica de component atlàntic, les entrades d’aire fred queden molt limitades a l’espai entre línies frontals en les que entra una mica de vent de component nord o nord-oest.

Meteograma per Barcelona els propers dies. Font: wetterzentrale

Es tracta de situacions efímeres i en un context molt poc propici per veure grans fredorades.

A més a més, la manca d’altes pressions tampoc facilita el refredament nocturn, per la qual cosa les nits, tot i que fresques, quedaran molt lluny del fred de principis de mes

Així doncs, fins al dia de Nadal, tindrem molt poca pluja a Barcelona (i associada estrictament al pas de fronts atlàntics que no haurien de deixar gaire aigua) i poc fred (en el millor dels casos temperatures simplement normals o superiors). Altres indrets com el Pirineu continuaran rebent nevades importants.

A partir de Nadal, tot obert

La situació convida a poques novetats abans de Nadal, tot i que encara és lluny i pot canviar.

La situació podria tornar-se més dinàmica a partir de Nadal, però a tants dies vista és fer volar coloms. Sigui com sigui, hi ha encara l’esperança de trencar un Nadal monòton, en sincronia amb el que ha passat els darrers anys.