nevada catalunya novembre 2022

Amb la recta final de la tardor sembla que vol arribar, per fi, el temps que pertoca per a l’època de l’any. El pas d’un front ha obert les portes al vent del nord, que farà baixar notablement la temperatura. Amb l’arribada d’algunes precipitacions i el fred, la neu agafarà protagonisme en algunes zones de Catalunya.

No serà la primera nevada de la temporada. Des de finals de setembre, hi ha hagut algunes enfarinades efímeres al Pirineu. Ara bé, és probable que la neu que caigui els pròxims dies aguanti fins a finals de la temporada, com a mínim a les cotes elevades de la serralada.

Arriba el fred de tardor avançada. Un front obrirà les portes als dies més freds d’aquesta tardor
La temperatura baixarà en picat aquest divendres

Primera enfarinada aquest dijous, però a cotes altes

El front de dijous ja va deixar algunes precipitacions que van ser en forma de neu a la zona més elevada dels Pirineus. Encara no havia arribat l’embat de l’aire fred i això va fer que la cota de neu se situés per sobre dels 2.400 metres en un primer moment. Tot i això, va anar baixant.

Cota de neu a Catalunya: on pot nevar? Mira-ho amb el cotímetre de betevé!
L’eina imprescindible d’aquesta temporada de neu per saber si et trobes per sobre o per sota la cota de neu

La nevada més abundant, entre divendres i dissabte

Divendres, amb l’entrada del vent del nord, els núvols seran abundants i aniran deixar escapar alguns flocs a estones al vessant nord del Pirineu. Ara bé, serà sobretot a la tarda quan la neu tornarà a fer acte de presència de manera més extensa.

Nevarà de manera feble i intermitent a l’extrem nord de la serralada, mentre que al Pirineu oriental i al conjunt del quadrant nord-est, hi haurà ruixats i xàfecs dispersos. La cota de neu voltarà els 1.300 metres a la Vall d’Aran i els 1.600 metres a la resta. Per tant, també es podria veure nevar a la part més alta del Montseny.

Dissabte les precipitacions quedaran restringides al vessant nord, on al llarg del dia anirà nevant de manera feble a estones. La cota de neu encara baixarà més, i voltarà els 900 i els 1.000 metres.

El gruix més important, al vessant nord

No s’espera una gran nevada, però sí que durant aquests dos dies la neu farà acte de presència en un moment o altre a bona part del Pirineu. S’esperen acumulacions de 5 a 15 centímetres, en general. Ara bé, a zones elevades del vessant nord de la serralada es podrien acumular més de 20-30 centímetres.

La neu no s’acaba aquí: dilluns podria arribar-ne més

Tot indica que el canvi de divendres no serà un fet puntual. Dilluns podria arribar un altre front amb més nevades a cotes mitjanes de la serralada pirinenca. Hi ha perspectives que més endavant en puguin arribar d’altres.

La consecució de nevades afavorirà que el mantell de neu, com a mínim a les cotes altes, es pugui mantenir probablement fins a finals de la temporada.