neu des del satèl·lit Terra febrer 2023
Imatge del satèl·lit Terra (Nasa)

La setmana ha estat moguda meteorològicament parlant a causa del pas de la borrasca Isaack, la qual va ser la responsable d’un temporal de mar de primera categoria, pluja abundant a l’est i el sud del país i també neu a cotes poc habituals. La nevada va ser especialment abundant dimarts a l’entorn del massís del Montseny i la Serralada Transversal.

La neu, vista des del satèl·lit Terra de la NASA

Malgrat que la nevada va caure sobretot entre dimarts i dimecres, la presència de nuvolades fins dijous al vespre va impedir que es pogués captar cap imatge nítida de Catalunya que mostrés el sòl innivat.

Divendres, 10 de febrer, per fi Catalunya i l’est de la península Ibèrica s’han llevat amb el cel ras, sense pràcticament nuvolositat. Aquest fet ha permès que el satèl·lit Terra de la NASA, satèl·lit d’òrbita polar que cada dia volta la Terra tot passant pels dos pols, hagi immortalitzat la superfície nevada abans del migdia, l’hora a la qual cada dia passa per damunt dels nostres caps.

La fotografia que il·lustra aquesta notícia mostra la neu de color vermell. Ho fa mitjançant el sensor Modis, a través dels canals 3-6-7, els quals pinten les superfícies innivades i les parts més altes i fredes dels núvols. La neu la pinta de color vermell, mentre que la part superior dels núvols la tenyeix de color taronja pujat.

La neu era present als Pirineus, sobretot al cantó oriental. També s’apreciava de forma extensa als Prepirineus, on s’identificaven perfectament, d’esquerra a dreta, serres com el Montsec (d’Ares i Rúbies), el Port del Comte, les serres del Verd, Ensija i els Rasos de Peguera, la serra del Cadí-Moixeró, la franja Tosa d’Alp – Puigllançada – serra de Montgrony i la serra Cavallera, aquesta darrera ja a la comarca del Ripollès.

La neu no ha estat exclusiva de les muntanyes. En alguns punts del Pirineu oriental, arribava fins a les valls del nord del Ripollès (Sant Pau de Segúries, Camprodon, etc.). Per contra, valls elevades com la Cerdanya van quedar excloses de la nevada de dimarts, com sol ser habitual en situacions de llevant.

La imatge també mostra perfectament la neu present a la Serralada Transversal, on ha estat molt abundant, i també al massís del Montseny, on va caure-hi un metre a la part culminal. També permetia identificar perfectament la neu del massís del Canigó i fins i tot de la serra de l’Albera.

La nevada també va ser molt abundant a l’extrem sud del país, al massís dels Ports, però també a totes les muntanyes de l’interior del País Valencià i del sud de Terol.

La neu a la resta d’Europa

La fotografia del satèl·lit Terra també mostra el sòl cobert de neu del sud-oest d’Europa. La superfície innivada cobria sobretot les àrees de muntanya, especialment els Alps, però també era present al Massís Central francès, cap al Jura i en zones del sud d’Alemanya com la Selva Negra, entre d’altres.

La neu persistirà durant el cap de setmana

El cap de setmana es preveu assolellat a Catalunya a causa de l’arribada de l’anticicló. Malgrat que la temperatura màxima pujarà arreu, les nits es mantindran fredes, amb glaçades moderades a les valls. També es mantindran l’ambient relativament fred a cotes mitjanes de les muntanyes i la humitat baixa. La neu es fondrà de mica en mica a les solanes, però persistirà a les obagues i en algunes valls.