El 8 de febrer del 2018 va ser una jornada farcida d’elements meteorològics a Barcelona, entre aquests la calamarsa. Va ser també el punt de partida d’unes setmanes de rigorós hivern, en les quals la neu va visitar Barcelona en diverses ocasions.
Una llengua freda en altura, amb registres a l’entorn dels -30 ºC a 5.500 m, i de quasi -5 ºC a 1.500 m, va afavorir les precipitacions sobtades a molts sectors del litoral i el prelitoral central.
Un dia mogut i totalment hivernal a Barcelona
Al llarg de la matinada d’aquell dijous 8 de febrer es van veure caure flocs de neu a la part més alta de Barcelona: Nou Barris, Horta, Gràcia o a l’entorn de la ronda de Dalt.
Es va tractar bàsicament de neu granulada (o neu rodona), que amb prou feines va arribar a enfarinar el capó d’alguns cotxes o voreres. La precipitació va ser en forma líquida a la part baixa de la ciutat, per sota de la cota 100 metres, aproximadament.
L’episodi de la matinada va ser només l’aperitiu, ja que va tenir continuïtat al llarg de la jornada. A mig matí, pels volts de les 10 h, es van veure voleiar flocs de neu despistats a la part alta, en punts com Sant Andreu, el Guinardó o l’Observatori Fabra. Malgrat això, les clarianes van guanyar terreny “a posteriori” i abans del migdia les clarianes semblaven indicar la fi de l’episodi.
Res més lluny de la realitat. Sobtadament, pels volts del migdia i a causa del pas en altura de la part més freda de l’embossament d’aire fred, es van formar nuvolades de tempesta potents a tocar el litoral de Barcelona. Aquest va ser el plat fort de l’episodi, el qual va deixar neu a cotes superiors als 300 metres, fins a 1 cm a l’Observatori Fabra, i aiguaneu als barris més alts de la ciutat, entre els 150 i els 300 metres, aproximadament.
Una calamarsa impressionant va emblanquinar les platges de Barcelona
El més sorprenent d’aquell dia, probablement, va ser la gran calamarsada i calabruixada que va caure a la façana marítima de la ciutat. El gruix de la calamarsa va ser impressionant a les platges de la ciutat, les quals van quedar totalment emblanquinades. La calamarsa es va barrejar en alguns casos amb calabruix, una mena de pedra tova coneguda també amb els noms de neu granulada o neu rodona.
La barreja d’hidrometeors a la part baixa de Barcelona va causar certa confusió entre els ciutadans, la majoria dels quals parlaven de neu, tot i que tècnicament no fos en la seva majoria. La gran intensitat del xàfec i el desplomament brusc del termòmetre a tocar la platja, però, no va permetre descartar que en algun moment hagués acabat nevant en aquell entorn.
Fos com fos, el 8 de febrer del 2018 ja ha passat a la història de la meteorologia més recent de la ciutat, tant per la espectacularitat i varietat de fenòmens meteorològics com per ser el punt de partida de nombrosos episodis de fred intens i neu a Barcelona. Tot plegat va culminar el 21 de març, amb la segona nevada més abundant i tardana mai anotada a l’Observatori Fabra de Barcelona (12 centímetres).