Per segona vegada una de les caixes niu de Torre Baró s’ha omplert de vida. Una parella de mallerenga carbonera alimenta diverses cries que hi van néixer ara fa unes setmanes. Els educadors mediambientals del castell de Torre Baró s’encarreguen de fer seguiment dels pollets, dins un projecte pilot que té la participació de la ciutadania.
“Estem envoltats de bosc i l’equip educatiu vam decidir impulsar diversos projectes com aquest de seguiment de fauna”, comenta Marta Romeu, educadora ambiental del castell de Torre Baró. La iniciativa va començar l’any passat i ara es troba en una fase d’investigació i aprenentatge amb l’objectiu de donar continuïtat al projecte de col·laboració entre professionals dels diferents camps i ciutadania.
Una caixa niu amb dues postes
L’any passat van col·locar en un taller sis caixes niu per ocells al bosc de Collserola. “Ens vam adherir a un projecte de ciència ciutadana que és diu Nius, de l’Institut Ornitològic de Catalunya, per fer seguiment de les caixes. Les dades que obtenim dels nius quan estan ocupats s’introdueixen dins la pàgina de l’institut”, explica Romeu. Els educadors fan servir una canya i una càmera endoscòpica per veure dins les caixes, sense manipular els nius.
Una parella de mallerenga carbonera va instal·lar-se en una de les caixes la primavera passada i van fer una posta de sis ous. En total van néixer sis pollets, però només quatre van sobreviure. “Fa unes setmanes hem vist que torna a haver-hi una parella que també ha tornat a pondre ous en la mateixa caixa. Com que no estan anellats no podem saber si són els mateixos”.
Ratpenats i papallones
Poc després d’instal·lar les caixes niu per als ocells van col·locar-ne també per als ratpenats. Paral·lelament, van fer un taller per mostrar les espècies comunes i vulnerables, i també explicar la funcionalitat ecològica d’aquests animals. En aquest cas el projecte de ciència ciutadana adherit és de Ratpenats.org, que pertany al Museu de Ciències Naturals de Granollers. De moment, però, aquestes caixes no han estat ocupades.
Un tercer projecte està relacionat amb el registre de papallones al Parc Natural de Collserola. “Fem servir un sistema anomenat BMS (Butterfly Monitoring Scheme). “Les papallones són bioindicadors, ens indica segons la seva presència, absència, abundància i diversitat quin és l’estat de l’ambient natural”, assenyala Arturo Martínez, educador ambiental del castell de Torre Baró.
Una aula ambiental i punt d’informació de Collserola
El castell de Torre Baró és un aula ambiental que també funciona com a punt d’informació de Collserola. L’equipament ofereix un ampli programa d’activitats per a la ciutadania i les famílies: rutes per Collserola amb diferents temàtiques ambientals, tallers per a famílies i escoles. A més, disposa d’un programa de cultura amb concerts, teatre i exposicions.