grua coronada ocell zoo de barcelona
Foto: Zoo de Barcelona

El Zoo de Barcelona celebra aquests dies el naixement de dues cries de grua coronada, una espècie amb un estat de conservació vulnerable. Els pollets tenen tres setmanes i estan bé de salut. Des del Zoo de Barcelona vigilen de prop el creixement de les cries. Fa 12 anys que una parella d’adults va arribar a les instal·lacions; en fa un que va néixer un pollet, que va acabar morint als pocs dies a causa de les pluges; i ha estat ara, per primer cop, que han sobreviscut dues cries fruit de l’aparellament.

El públic que acudeix al zoo ja pot veure els pollets a les seves instal·lacions, després que l’espai d’accés als visitants es tanqués perquè els animals “estiguessin tranquils”, explica Miquel Sierra, conservador aviari del Xoo.

goura coronada

Sierra afirma que es tracta d’una espècie vulnerable per culpa de la degradació de l’habitat on viu, a l’Àfrica. L’ocell, que posa entre un i tres ous —i que tant el mascle com la femella els incuben durant 30 dies—, habita de manera irregular des de la Costa del Senegal fins a Etiòpia. L’assecament de zones humides i la caça dels humans fa perillar la seva vida.

La grua coronada, un animal “territorial”

Sierra afegeix que les grues coronades són animals molt territorials. “Si hi ha coloms al costat de les instal·lacions, els ocells adults els fan fora”. Segons diu, actualment hi ha 15 parelles d’aquesta espècie en zoològics que pertanyen a l’Associació Europea de Zoos. En els darrers mesos han nascut cinc pollets, dos dels quals són els de Barcelona. El pollet més gran fa 30 cm i el més petit, 20 cm. Una diferència d’alçada que es justifica perquè van néixer amb tres dies de diferència. Quan creixin, segons Sierra, poden arribar a fer una mica més d’un metre.