Si alguns penseu que comprar un avet nadalenc natural és menys respectuós amb el medi ambient que si el compreu de plàstic, aneu ben equivocats. A la secció ‘Natura’ del betevé directe, la biòloga Anna Ramon Revilla ens acosta aquest dilluns als colors, olors i plantes d’aquestes festes, però també ens trenca un mite al voltant dels arbres de Nadal.
Des del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya asseguren que un arbre de plàstic d’uns dos metres d’alt, pot arribar a generar l’equivalent als 40 kg de CO2 si calculem tot el seu cicle de producció. En canvi, “un arbre de Nadal cultivat en un planter aquí, al Montseny, per exemple, costaria 10 vegades menys, uns 4kg de CO2. Hauríem de tenir per anar bé 15 anys l’arbre de plàstic perquè sigui més ecològic”, ha apuntat Ramon.
Les fragàncies úniques dels avets de Nadal
L’olor que desprenen els arbres de Nadal és molt característic i el podem identificar amb facilitat. Ramon ens explica que els avets emeten unes fragàncies úniques que tenen uns “noms molt complicats”: l’alfa-pinè, el beta-pinè, i l’acetat de bornil. Aquestes fragàncies són importantíssimes per als arbres per interactuar entre si o per fer fora els depredadors.
Quan els comprem convé veure l’etiqueta que porten, que ens garanteix l’origen i la sostenibilitat de la plantació de la qual procedeix. Arreu de Catalunya se celebren diverses fires per adquirir els avets de Nadal, però “la més coneguda és la que se celebra a la localitat d’Espinelves”, explica Anna Ramon.
El galzeran o les ponsèties, entre les plantes més nadalenques
Els colors vermell i verd de les plantes nadalenques ens fan pensar en el galzeran —que en diuen “la cirereta de Betlem” i no es pot collir al bosc — o les ponsèties, unes plantes originàries de Mèxic i que allà feien servir per temes medicinals. També destaquen el boix grèvol, el vesc o la molsa, que tampoc no es pot collir al bosc i que “té un paper importantíssim a la natura, per això s’ha de quedar on està perquè, a més, és el refugi d’alguns animalons“, assegura Ramon.
