Barcelona contaminació confinament
La capital catalana va liderar el rànquing europeu de la reducció de la pol·lució durant el confinament. Foto: Alfons Puertas

Aquest dissabte s’ha celebrat (coïncidint amb el cinquè aniversari dels acords de París) una cimera sobre l’ambició climàtica on han participat prop d’un centenar de representants de tot el planeta.

Antonio Guterres, demana declarar l’emergència climàtica

El secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, ha demanat públicament declarar l’estat d’emergència climàtica a tots els països, com a mínim, fins aconseguir la neutralitat de carboni.

Cinc anys després de l’acord de París, encara no anem en la bona direcció. Encara anem camí d’un escalfament proper als 3 ºC a finals de segle
Antonio Guterres, secretari general de les Nacions Unides

En aquest sentit, Guterres ha avisat que som ja molt a prop d’alguns dels objectius que els països es van marcar per a finals de segle, com el de limitar l’ascens de temperatura global entre 1,5 i 2 ºC per a finals de segle, una xifra que ja se situa avui dia al voltant de l’ 1,2 ºC i que encara és camí dels 3 ºC segons ha dit el propi Guterres.

Els països indiquen més compromisos

A la cimera celebrada aquest dissabte han estat prop d’una setantena de països els que han comunicat diverses accions per ajudar al compromís d’un mon net i amb zero emissions en un futur proper.

Segons informa les mateixes Nacions Unides, un total del 65 % dels països que representen prop del 70 % de les emissions mundials s’han compromès a aquest ambiciós objectiu.

Han estat 24 els països que s’han compromès a arribar a la neutralitat de carboni en el futur (la UE entre ells) i els més ambiciosos ja li han posat data. Finlàndia serà un país net l’any 2035, Àustria el 2040 i Suècia el 2045. La majoria de la resta de compromisos van encaminats en el futur 2050.

Destaquen també els compromisos de la Xina, el Japó, Corea i l’Argentina, arribats a les Nacions Unides aquest mateix cap de setmana i que posen de manifest la voluntat planetària davant l’emergència climàtica

Però també trobem compromisos ambiciosos d’altres països. Així, Barbados i les Maldives apunten a la neutralitat energètica per l’any 2030 (sempre que hi hagi el suport necessari de les institucions) mentre que Pakistan ha anunciat que no farà més plantes de carbó i que invertirà més en energia verda, un fet que, tot i no ser tan ambiciós és molt representatiu de la voluntat de tothom.

Amb la COP26 a l’horitzó

Tot plegat amb la cimera per al clima a l’horitzó (COP26) que s’ha de celebrar a Glasgow el novembre de 2021 (endarrerida per la crisi del coronavirus).

Serà el moment d’acabar de segellar acords i arribar a compromisos encara més ambiciosos per limitar l’escalfament global, el que per a molts científics serà la gran batalla planetària d’aquest segle.

Barcelona ja va declarar l’emergència climàtica

En aquest sentit, i seguint les directrius que demana ara les Nacions Unides, Barcelona ja va declarar l’emergència climàtica a principis de 2020, amb tot un paquet de mesures per mitigar el canvi climàtic.

Entre aquestes mesures, reduir en dos milions de tones les emissions de CO2 abans de l’any 2030.