onatge important al litoral
Ivan Farre. Barcelona

Ja som a les festes de Nadal, i tot i que l’imaginari popular (i el màrqueting, bàsicament) ens parli de dies freds i de neu, la veritat és que el període que va del 24 de desembre al 6 de gener molts anys sol ser tranquil a casa nostra. El que sí que podem dir és que la neu només un any dels 60 que ens precedeixen s’ha presentat a casa nostra. I de quina manera. Ara bé, no han faltat episodis de fred rigorós, dies primaverals en ple Nadal o temporals dels que han deixat petjada a la ciutat i Catalunya.

Un Nadal del 2001 de fred per aquestes dates

L’any 2001 va tenir uns inicis de festes de Nadal ben freds. La nit de Nadal i la de Sant Esteve es va arribar als zero graus a molts barris de la ciutat. Imatges de fonts gelades a molts districtes van ser la norma des del dia 24 fins al 28 de desembre, amb tardes assolellades que van “escalfar” poc més dels 10 graus de màxima.

Reanàlisi en superfície i 500 hPa del matí del 25 de desembre del 2001. Font: wetter3.de

Previ als dies de festa de desembre, veníem d’una nevada destacable el 14 i el 15 fel mateix mes. A Barcelona ens va agafar més pels pèls, amb gruixos destacables només a Collserola, però a la resta de Catalunya van tenir un bon caos per aquella nevada.

Ja durant Nadal l’anticicló es va anar imposant a casa nostra. Hi va haver altes pressions amb aire ben fred, per sota dels zero graus a 1.500 metres d’altura.

Reanàlisi a 850 hPa del matí del 25 de desembre del 2001. Font: wetter3.de

Altes pressions més aire fred i estancament van ser els responsables d’uns inicis de Nadal gèlids. A l’interior de Catalunya es van assolir valors de -17 graus a Osona o al pla de Lleida, per l’efecte nevera de la neu caiguda, van assolir temperatures de menys de -5 graus durant moltes hores consecutives. En altres indrets de la península, com ara el sud de l’Aragó, mínimes de -20 a -25 graus una colla de dies.

Posteriorment, ja entrat Cap d’Any i el gener del 2002, la temperatura es va anar suavitzant, amb absència de gelades a la nostra ciutat.

Set anys més tard ens va afectar un temporal que ha passat als llibres d’història

Si el 2001 va fer fred però un temps tranquil a Barcelona, el 2008 ens va afectar un temporal de neu, mar i pluja dels que fan època. Concretament va anar gestant-se al voltant del dia de Nadal, però fou la jornada de Sant Esteve quan es va imposar una situació perillosa a Catalunya.

Reanàlisi en superfície i 500 hPa del matí del 26 de desembre del 2008. Font: wetter3.de

En un primer moment va arribar una massa d’aire freda des del nord-est, que a poc a poc va anar-se barrejant amb vents humits de la Mediterrània. El còctel va provocar nevades a cotes baixes, a tocar del mar a la Costa Brava. Més tard, un cop el vent de llevant va anar guanyant protagonisme, la cota va pujar un pèl i la pluja es va fer la protagonista a la costa, sobretot la Brava. La nevada va ser molt destacable a l’interior de Girona i a Osona i la pluja, a l’est del país.

Sens dubte el més notori d’aquella situació van ser les ràfegues de vent i el temporal de mar molt dur que vam assolir a la costa de Barcelona i la de Girona. Onades de més de nou metres a l’Alt Empordà o de més de cinc a les platges barcelonines van provocar un munt d’incidències a la costa. Passejos marítims descalçats, aigua que va inundar molt de terreny i la trista pèrdua de tres persones a la Costa Central (dues d’elles a Barcelona ciutat) van ser el balanç tràgic d’aquella situació.

Fort onatge a l’Estartit el dia de Sant Esteve del 2008. Foto: meteoestartit

Nadal del 2015: temps de màniga curta gairebé

Curiosament, també set anys més tard es va produir un Nadal de molta suavitat, amb una temperatura alta que va arribar a fregar els 20 graus a gran part de la ciutat. Per exemple, a l’Observatori Fabra es va arribar als 17 graus el dia 31 de desembre. A la Vila Olímpica (dades d’Aemet), valors de fins a 19 graus.

Crida molt l’atenció que del 24 de desembre al 3 de gener no es va baixar cap dia dels 15 graus de màxima. I en el cas de l’observatori situat a la Nova Icària, el 28, 29, 30 i 31 de desembre, així com el 2 de gener, la màxima va ser de 18 o 19 graus. No van ser estranyes imatges de gent a la platja prenent el sol, sobretot perquè des del punt de vista psicològic aquells valors per aquelles dates suposen una bonança infinita.

Reanàlisi a 850 hPa de la tarda del 27 de desembre del 2015. Font: wetter3.de

Aquell Nadal fou molt suau des de la nit de Nadal fins passat Reis, amb una temperatura que en cap moment va ser de fred rigorós. Un anticicló força tossut a sobre i una posterior llengua càlida amb vents del sud (ja entrat el gener del 2016) van provocar aquest panorama tan temperat.

Enguany potser acabarà sent un dels Nadals més càlids dels darrers temps, com a mínim dels 20 anys que hem assenyalat. N’estarem pendents, ja que poden saltar alguns rècords de temperatura màxima per a un Cap d’Any, per exemple.