Un dia, Roberto de Godos, molt aficionat a la meteorologia, va llegir un article d’Albert Rodríguez Picó en què s’explicava que el revolt de les Monges, a la carretera entre Vallvidrera i les Planes, és l’indret de Barcelona on se solen registrar les temperatures més baixes. Allà hi havia un termòmetre del Comando Tibidabo que permetia consultar la temperatura mínima del dia. De Godos va decidir anar més enllà i col·locar-hi —amagat— un enregistrador de dades, que permet fer un seguiment de l’evolució de la temperatura durant tot el dia, ja que la captura cada 10 minuts.

Anàlisi cada 15 dies

Roberto de Godos es va interessar des de ben petit per la meteorologia i s’ha anat formant a partir d’articles i webs especialitzats. Per això va trobar l’article sobre el revolt. “Vaig venir uns dies per comprovar-ho i efectivament, aquest hivern hi havia temperatures més baixes que al Raval, al Tibidabo o al centre de Barcelona. I vaig decidir que en lloc de venir aquí cada dia situaria un enregistrador de dades, amb captures cada 10 minuts. A més, el termòmetre donava la mínima, però no es podia seguir el progrés termomètric”, explica.

Des del març, puja cada 15 dies, en transport públic i a peu, fins al revolt de les Monges per recuperar la informació del seu enregistrador de dades. Un cop descarregades al portàtil, analitza els gràfics i penja tots els registres i alguns comentaris al web de Meteo Revolt, i actualitza el canal de Twitter dedicat al revolt. Aquesta informació ha tingut molt bona acollida per part dels aficionats a les ciències del temps.

Fins a vuit graus de diferència respecte a altres ubicacions

Per fer l’anàlisi al Meteo Revolt, De Godos pren com a referència les dades del Raval i el Tibidabo. “La diferència mitjana entre la temperatura de Meteo Revolt i el Raval és de sis, set i vuit graus, i fins i tot s’ha arribat a nou graus”, assegura. Amb el Tibidabo hi ha major oscil·lació, amb dies de temperatura similar i d’altres amb fins a vuit graus de diferència també.

El microclima del revolt de les Monges

Aquest marge de temperatures es deu a la situació de l’indret. “Ens trobem en una zona molt enclotada, on arriba el fred d’una forma més directa, i és una zona molt ombrívola. Això fa que els paràmetres de fred s’hi adhereixin i hi trobem un clima més continental que mediterrani“, explica De Godos.

També és coneixedor de la llegenda més negra, que associa la temperatura baixa de l’indret a l’episodi que dona nom al revolt, l’assassinat de cinc monges a principis de la Guerra Civil.

Nous reptes

Ara el meteoròleg aficionat té al cap millorar el projecte del Meteo Revolt. “La idea és canviar aquest enregistrador de dades i posar-ne un de més especialitzat. Estic en contacte amb el Parc de Collserola per posar-nos d’acord, perquè si fan desbrossament i neteja…”.

Diumenge a les 21.10 h

La meteorologia, el medi ambient, la sostenibilitat i els objectius de l’Agenda 2030 són els eixos temàtics d’’El nou temps del Picó’, un programa d’entreteniment, dinàmic i divulgatiu, per a tots els públics. Amb dades, anècdotes i curiositats, entrevistes a especialistes, astronomia, música i molta participació