El Mercat de Sant Antoni disposa d’un sistema d’aprofitament de l’energia geotèrmica que ha estat guardonat amb el premi 3 Diamantes, que atorga l’empresa Mitsubishi Electric per l’alt nivell d’eficiència energètica de la instal·lació. De fet, segons el jurat del premi es tracta d’un dels edificis més eficients d’Espanya.

La remodelació del Mercat de Sant Antoni va anar a càrrec del despatx d’arquitectes de Pere Joan Ravetllat i Carme Ribas, que van encarregar les instal·lacions que ara han estat premiades a l’estudi AA25. El sistema que van dissenyar consisteix a instal·lar unes pantalles termoactives a 38 metres sota terra en tot el perímetre del mercat. Aquestes pantalles intercanvien el fred o la calor de l’aire (segons l’època de l’any) amb la temperatura del subsol, que és constant a 22 ºC. En total s’han instal·lat 16.500 metres quadrats de pantalles termoactives que estan en contacte directe amb el terreny.

Però a banda de l’eficiència energètica, els arquitectes també van considerar que aquest sistema és especialment adequat per a un edifici protegit com el del Mercat de Sant Antoni perquè no requereix alterar la façana. “Les màquines que bombegen l’aire no han d’estar necessàriament tocant a l’exterior sinó que poden estar en el soterrani més recòndit de l’edifici”, explica Miquel Camps, director de l’estudi AA25.

Però tot i els avantatges d’aquest sistema, no s’ha pogut aplicar a la climatització de tot l’edifici. De fet, només el 40 % de la climatització del mercat es basa en l’energia geotèrmica.