La manca de pluja aquest 2022 feia preveure una campanya de prevenció d’incendis complicada al Parc Natural de Collserola. De fet, al llarg de l’estiu, Protecció Civil ha activat en dues ocasions el nivell 3 del pla Alfa, que afecta Barcelona, per les temperatures altes. Paradoxalment, tot i aquestes condicions d’alt risc d’incendi, aquest és un dels estius que menys incendis hi ha a Collserola.

El fet sorprèn fins i tot els responsables del parc, com Joan Capdevila, cap de secció de Medi Natural i Territori del Consorci: “Es dona això quan hi ha més risc. Acostumem a tenir menys incendis perquè tothom està més vigilant”, ha assegurat. A més, cal sumar-hi que les visites a Collserola han disminuït per les onades de calor: “Aquests dies que no podem suportar la calor no s’hi està a gust al parc i la gent se’n va a la platja”, ha dit.

Quan hi ha més risc, la gent està més sensibilitzada i es produeixen menys negligències
Joan Capdevila, cap de secció de Medi Natural i Territori del Consorci del Parc Natural de Collserola

Davant d’una temporada complicada, els Bombers de Barcelona van adquirir drons per fer-los volar en cas d’incendi, van destinar més efectius a Collserola i, a principis d’estiu, també van organitzar simulacres amb els veïns dels barris de muntanya: “Quan hi ha més risc, la gent està més sensibilitzada i es produeixen menys negligències. A més, tothom truca a emergències a la mínima que veuen fum o algun senyal de perill”, ha assegurat Capdevila.

A l’aguait per possibles incendis el que queda d’estiu

Tot i que els últims dies ha plogut a Barcelona i això ha fet baixar el risc d’incendi, l’aigua que ha caigut no ha suposat un canvi molt important en la vegetació. El cap de Medi Natural i Territori del Consorci de Collserola assegura que, per evitar tenir de nou un episodi de risc alt d’incendi, hauria de ploure més el que queda d’estiu: “Ha plogut menys de la meitat de l’habitual en aquestes dates”, ha lamentat.

Arribat l’agost, normalment el Parc de Collserola acostuma a acumular 350 litres per metre quadrat d’aigua, però aquest any no s’arriba ni als 200 l/m2. La sequera afecta tot Catalunya, amb rieres, pantans i fonts pràcticament buits per la manca de pluja.