L’hivern és una època crítica per als ocells. Les baixes temperatures i el mal temps els dificulten la recerca d’aliment. A Barcelona, on nidifiquen 83 tipus d’ocells, ja fa un any que l’ajuntament va instal·lar 20 menjadores en diversos espais verds. Aquests dies de fred s’ha pogut veure com els ocells en fan un bon ús.

Les menjadores estan situades a parcs, jardins i aules ambientals, com la de la Sagrada Família. També en alguns horts urbans i escoles – com l’Escola de les Aigües – que van participar en el projecte. L’Octavi Borruel, biòleg del Programa de biodiversitat de Parcs i Jardins, explica que aquestes instal·lacions són molt útils per ajudar les aus durant l’hivern.

És un recurs interessant, tant per als ocells que viuen tot l’any a la ciutat com per a aquells que baixen des del nord d’Europa ”
Octavi Borruel, Programa biodiversitat de Parcs i Jardins

Per ajudar els ocells de la ciutat a alimentar-se durant aquesta època també hi ha altres opcions. Borrell parla de la necessitat de “treballar perquè en els parcs i jardins de la ciutat hi hagi una bona estructura vegetativa“. En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona està potenciant la naturalització d’espais verds amb plantes que fructifiquen a la tardor i l’hivern.

Plantes espai biodiversitat

Els experts per a la conservació dels ocells també recomanen reduir els treballs de poda amb l’objectiu d’afavorir que les espècies que fan niu en els arbres puguin criar. En aquest sentit, Borrell recorda que és necessari promoure les estructures de fauna com les caixes niu per a ocells: “La ciutat de Barcelona disposa d’un arbrat relativament jove i, per tant, per a moltes espècies d’ocells que nidifiquen en cavitats d’arbres el fet de trobar un lloc on criar-hi és un factor limitant”, explica.

Menjadores a balcons i terrasses

Les menjadores per a ocells no són un objecte complicat de construir i es poden fer algunes estructures casolanes amb pocs materials. Per aquest motiu Borrell comenta que qualsevol ciutadà pot fer-ne. A més, si es disposa de balcó o terrassa a casa, s’hi pot col·locar i posar-hi menjar regularment.

Les millors opcions de menjar que se’ls pot oferir són barreges de llavors o fruita seca, ja que proporcionen molta energia. Tot i que cal tenir en compte que no han de ser ni salades ni torrades. En tot cas, el millor és investigar sobre quin és el menjar més beneficiós en funció de l’espècie a què es vols alimentar.