Més calor, més meduses. La presència d’aquests animals invertebrats és més freqüent en els últims anys perquè l’augment de les temperatures n’afavoreix la reproducció. Les espècies costaneres, entre les quals la coneguda amb el nom popular d’ou ferrat, comencen el cicle abans i el repeteixen més d’una vegada si la situació de calor es manté. Els corrents i vents marins també en porten més d’oceàniques si les aigües estan calentes. Ho explica l’investigador d’ecologia marina a l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, Josep Maria Gili, que afegeix que no es pot prevenir aquest augment de meduses però sí que se’n pot tenir més informació i un pla de gestió per poder-hi fer front.

Gili també explica que existeixen unes barreres d’aigua més freda que frenen les meduses abans no arribin al litoral. Amb l’augment de les temperatures aquesta barrera es dilueix i els invertebrats accedeixen més fàcilment a les zones amb banyistes. De fet, aquesta mateixa setmana a les platges de Barcelona hi ha onejat la bandera groga per la presència de meduses.

Projecte aturat per manca de finançament

Tot i que des de l’Institut de Ciències del Mar se segueix l’evolució de la presència de meduses a les costes catalanes, el projecte actualment no té finançament des d’abans de la pandèmia. Tot i això, continuen fent formació tant a empreses que gestionen serveis de platges com a municipis.