neu pirineus
El vent, el torb, la neu i el risc d'allaus seran protagonistes a l'alta muntanya

Ja tenim aquí el pont de desembre, un grapat de dies festius per a molts que convida, més que mai, a gaudir de l’aire lliure i de la neu, abundant des de fa uns dies a l’àmbit pirinenc.

No obstant això, enguany les condicions meteorològiques seran molt dures a cotes mitjanes i a l’alta muntanya a causa del pas de diversos fronts i a l’entrada d’una nova massa d’aire fred gestada a latituds polars.

Fer activitats a l’alta muntanya (raquetes, esquí de muntanya, etc.) fora de zones de control de les estacions d’esquí suposa un risc important aquests dies per diversos motius: perill d’allaus, nevades a cotes baixes, fred extrem o torb.

És important anar ben equipat i tenir coneixements tècnics o formació a l’hora de realitzar determinades activitats a l’alta muntanya. Malgrat això, en condicions adverses tampoc és cap garantia. La tragèdia del Balandrau, el 30 de desembre de l’any 2000, o la mort ara fa uns dies d’un excursionista veí de Camprodon al Ripollès en són testimoni.

Jordi Cruz, físic i meteoròleg del Servei Meteorològic de Catalunya, autor del llibre ‘3 nits de torb i un Cap d’Any’, ho va recordar ara fa uns dies a través de Twitter.

Els dies més complicats: dissabte a la tarda, diumenge, dilluns i dimecres

En general les condicions meteorològiques seran dures al llarg de tot el pont de desembre a l’alta muntanya. Malgrat això, hi ha dies amb risc més elevat que d’altres.

Dissabte serà un dia molt enganyós pel fet que es llevarà encara amb moltes estones de sol als Pirineus i ambient clarament menys fred que els darrers dies. L’arribada sobtada d’un front fred pels volts del migdia implicarà un gir sobtat de la situació meteorològica: la temperatura baixarà de forma notable al llarg de la tarda, el vent del nord s’enfortirà i la neu tornarà a caure al vessant nord de la serralada i en zones d’influència. La isoterma dels zero graus baixarà dels 2.400 metres a primera hora cap als 1.000 metres de cara al vespre.

Diumenge estarà protagonitzat per la nevada a la cara nord i zones pròximes, vent i ambient gèlid. La nevada saltarà clarament a la cara sud i arribarà fins al fons de les valls a partir del migdia. Serà abundant sobretot al sector occidental dels Pirineus. Entre el vespre i la matinada o primeres hores de dilluns arribarà a enfarinar fins i tot algunes valls dels Prepirineus. La isoterma dels zero graus es mourà entre els 1.100 i els 700 metres al llarg del dia.

Dilluns hi haurà forta ventada de nord, amb ratxes molt rellevants entre la matinada i el migdia. La nevada s’anirà retirant del nord de la serralada al llarg del matí. Es mantindrà l’ambient molt fred a les cotes altes, per bé que la temperatura s’anirà recuperant gradualment amb el pas de les hores. La isoterma dels zero graus passarà dels 1.000 metres de la matinada cap als 2.300 metres de darrera hora.

Dimarts, malgrat que falten dies i que aquest pronòstic podria variar (hi ha incertesa), ara com ara s’entreveu l’aproximació d’una potent borrasca que tornarà a complicar el temps de forma gradual amb el pas de les hores. La borrasca podria deixar noves nevades a cotes baixes i dificultar l’operació tornada de cara a dimecres.

Informar-se bé abans de sortir o realitzar qualsevol activitat

Les recomanacions són clares en un context tan canviant i variable: informar-se bé de les previsions meteorològiques abans de sortir de casa, consultar també quin és l’estat real de les carreteres i dur equipaments al vehicle (cadenes).

Actuar amb responsabilitat i evitar córrer riscos innecessaris han de prevaldre en tot moment.