sol a Barcelona el 26 de març del 2022
foto: Alfons Puertas

La calorada d’aquests dies està deixant registres ben inusuals per al mes de maig, tant a Barcelona com al conjunt de Catalunya. Mentre que dissabte es va viure un dels dies de maig més calorosos dels darrers cent anys, la matinada d’aquest diumenge ha estat excepcionalment càlida a la majoria de barris, sobretot a Collserola.

A l’Observatori Fabra no s’ha baixat dels 23,1 ºC en tota la matinada. Es tracta d’un registre atípic per a aquesta època de l’any, només superat pels 23,8 ºC del 26 de maig de 1922. Caldrà veure si abans de mitjanit la temperatura mínima de la jornada es manté en aquest registre o si, per contra, arriba a baixar una mica més.

Mapa de la temperatura mínima de diumenge, amb dades fins a les 10 h.

Nit tropical a cotes mitjanes del prelitoral

La temperatura mínima també ha quedat per sobre de la marca dels 20 ºC a cotes mitjanes de la serralada prelitoral i a l’Altiplà Central, on s’han batut alguns rècords. Per exemple, a Pujalt (l’Anoia), amb dades des de l’any 2004, aquest diumenge s’ha registrat la temperatura mínima més elevada de la sèrie, amb 21,0 ºC, segons l’observador Albert Borràs.

Altres estacions meteorològiques tant del Servei Meteorològic de Catalunya com de l’Agència Estatal de Meteorologia han marcat valors anormalment alts. Al Monestir de Montserrat no s’ha baixat dels 24 ºC, i a Fogars de Monclús (cota 900 del massís del Montseny), dels 21 ºC.

També en estacions situades per sobre dels 1000 metres d’altitud han registrat una nit tropical. És el cap, per exemple, del Parc Natural dels Ports (el Baix Ebre, 1055 m) amb 24 ºC, i del Santuari de Queralt (el Berguedà, 1167 m) amb 21 ºC.