albada de dimarts 3 de març. foto: Alfons Puertas

A ningú no se li escapa que aquest dimarts ha fet fred. O, si més no, n’ha estat la sensació després d’un febrer extraordinàriament càlid que ha batut diversos rècords històrics.

Matí de gener, però no a tot arreu

Ha estat a la part alta de la ciutat on s’ha notat més aquest descens de la temperatura. A primera hora del matí, hi ha hagut registres que no han arribat als 5 ºC a l’Observatori Fabra i que han quedat a tocar dels 4 ºC al cim del Tibidabo.

temperatures mínimes dimarts 3 de març

De fet, en el cas de l’Observatori Fabra, cal remuntar al temporal Gloria el dia 20 de gener per trobar una temperatura més baixa que la de primera hora d’aquest matí. Els 4,5 ºC registrats aquell 20 de gener queden per sota dels 4,6 ºC d’aquest dimarts i queden també per sota de la mitjana de les mínimes del gener.

A l’Observatori Fabra només quatre nits de l’hivern queden per sota del registre d’aquesta matinada, cosa que posa de manifest la manca de fred que hem tingut aquest hivern. La mínima absoluta de l’hivern 2019-2020 ha quedat en 3,2 ºC el dia 11 de gener, sense cap dia per sota dels zero graus.

A Gràcia tenim un cas molt semblant. També cal remuntar al Gloria per trobar unes mínimes més baixes que els 7,8 ºC registrats aquest dimarts. En el cas gracienc, només set dies de l’hivern queden per sota del registre d’aquest 3 de març, i n’han situat la mínima absoluta d’aquest període en uns discretíssims 6,3 ºC el dia 11 de gener. Cap registre per sota dels 5 ºC.

Al centre de la ciutat i el costat Besòs la nit no ha estat tan freda

La nit no s’ha comportat arreu de la mateixa manera. Les Corts i Sants, per exemple, tenen més de 10 i 20 nits aquest hivern amb temperatures més baixes que la d’aquesta nit i fins i tot trobem nits més fredes que aquest 3 de març durant el mes de febrer, que ha estat de rècord.

Al costat Besòs, indrets com la Verneda han situat la mínima d’avui en 8,7 ºC, que queden molt lluny dels 1,8 ºC de mínima absoluta d’aquest hivern. En aquest cas, l’aportació de fred del riu Besòs és cabdal.