pantà de Santa Fe
El Pantà de Santa Fe, al Parc Natural del Montseny

Després d’un estiu complicat als espais naturals catalans a causa de la massificació, l’arribada de la tardor suposa també un moment delicat a causa de la sortida massiva de persones a buscar bolets o a gaudir dels colors de la tardor.

A causa de la proximitat de Barcelona, el Parc Natural del Montseny rep cada tardor milers de visitants, concentrats sovint en dies concrets i també els caps de setmana. Els bolets, les castanyes i els colors de tardor a la fageda són els principals reclams en aquesta època.

El Parc Natural del Montseny adopta mesures

La direcció del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny ha adoptat diverses mesures per tal d’evitar aglomeracions en determinats punts, així com els comportaments incívics. La gran afluència dels mesos d’estiu i la previsió que aquesta tardor -l’època de l’any amb més visitants- es pugui incrementar, han creat gran preocupació als municipis que l’integren, així com als responsables del Parc.

Entre les mesures adoptades que s’han implementat ja aquest cap de setmana hi ha la presència d’informadors, els quals s’emplaçaran en punts estratègics i se sumaran a l’equip de guardes per tal d’evitar accions com aparcar els vehicles als vorals de la carretera o deixar brossa fora dels punts habilitats amb contenidors.

Els informadors se situaran als punts més freqüentats: el poble de Montseny, Collformic, Fontmartina, la Costa del Montseny i l’eix Santa Fe-Viladrau. També hi haurà personal informatiu a la rotonda de Fogars de Montclús i Campins, el punt principal d’accés al Parc Natural.

També s’ha reforçat la senyalització de prohibit aparcar vehicles fora dels espais habilitats, i es recorda que les autocaravanes no poden estacionar dins del Parc a partir de les 20 h.

Pujar al Montseny amb el Bus Parc

Una bona opció per pujar dalt el Montseny és fer-ho amb transport públic. En aquest sentit, per tal de facilitar l’accés al Montseny, des de fa dos anys hi ha en funcionament dues línies del Bus Parc els dissabtes i diumenges.

Entre aquest cap de setmana i el 8 de novembre els busos incrementen la freqüència per accedir a la vall de Santa Fe i Fontmartina, dos dels principals punts de destí de la majoria de visitants.

Les dues línies del Bus Parc surten de l’estació de Renfe de Sant Celoni. El primer surt a les 8.10 h del matí, amb una freqüència cada hora fins a les 12.10 h, i novament entre les 14.25 h i les 17.25 h. La darrera sortida de Santa Fe cap a Sant Celoni és a les 18 h i de Fontmartina a les 18.15 h.

Els colors de tardor tot just comencen aquests dies

Aquells qui vulguin pujar a Santa Fe a fotografiar o gaudir dels colors de la tardor a la fageda encara caldrà que esperin uns dies.

Malgrat que enguany les baixes temperatures sembla que han activat el canvi de coloració abans que en d’altres anys, els faig encara no mostren plenament els colors típicament vermells i taronges. El màxim cromàtic al Montseny és variable en funció de la cota i entre anys. Habitualment, però, es produeix pels volts de Tots Sants o a principis de novembre.