fred tardor

No hauria de ser notícia però ho és. Una massa d’aire d’origen polar, la primera des de finals de setembre, farà que la temperatura baixi de manera clara a partir de divendres. Serà un descens curt, però ben notori, abans no torni el ja clàssic estiuet que sembla no acabar-se mai.

L’aire fred arribarà de latituds polars especialment entre divendres i el cap de setmana.

font: NOAA

Un front dijous i un altre divendres

Una parella de fronts associats a una potent borrasca centrada al Regne Unit comportaran un canvi de temps que ens durà cap a la tardor, si més no uns dies i especialment en hores nocturnes.

Amb el pas del primer front, més presència de núvols i, fins i tot, algunes pluges febles i inconnexes, preferentment a l’oest de Catalunya. No es pot descartar tampoc una mica de pluja a Barcelona, però no és pas una situació que hagi de deixar-nos gaires quantitats.

Nevada als Pirineus divendres

Un altre fet que no hauria de ser noticiable serà la nevada que divendres caurà als Pirineus. En aquest sentit, el segon front es presenta més actiu i acompanyat de vent de nord, cosa que afavorirà una nevada que podria ser força general i amb gruixos que podran ser importants en alguns punts del vessant nord, amb una cota de neu que podria baixar fins als 1.300 m aproximadament, sobretot al Pirineu més axial.

Tornen la tramuntana i el mestral, els grans oblidats de l’octubre

A la resta de Catalunya el més destacat serà la ventada que tindrem a moltes comarques.

Vent previst per a divendres

L’entrada de vent de nord es notarà especialment als dos extrems del territori, però també podria arribar amb força al centre de Catalunya i, fins i tot, alguns indrets metropolitans.

La tramuntana ha estat la gran oblidada d’un mes d’octubre inèdit en aquest sentit, fins i tot a la Costa Brava. Sergi Corral, observador de l’Escala, ha constatat que aquest octubre ha estat el primer sense dies de tramuntana, un fet del tot insòlit en uns dies de vent de tramuntana que, segons la sèrie de què disposa, van clarament en descens.

Novembre vol començar recordant aquest vell conegut, si més no un parell de dies. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès els primers avisos de perill per vent, especialment per a divendres.

Nits fredes de plena tardor

Aquesta entrada d’aire fred d’origen polar portarà a Barcelona les primeres nits fredes de tardor. Els models indiquen la possibilitat de nits en les quals la temperatura podria baixar per primer cop després de l’estiu per sota de la marca dels 10 ºC, especialment als barris de muntanya i costat Besòs, una fita que cada cop arriba més tard i que ja arriba sovint entrat el mes de novembre.

font: ECMWF

Les nits quedaran ben tocades però els migdies, tot i que també seran més frescos, aspiren simplement a deixar les màximes al voltant dels 20 ºC o, en el millor dels casos, lleugerament per sota. Tot i això, notarem el canvi, més tenint en compte que venim d’un estiu que sembla no acabar-se mai.

L’estiuet tornarà aviat

Aquest tast de plena tardor durarà ben poc. Gairebé tots els models entreveuen una situació d’estancament i pujada de la temperatura la setmana vinent.

Divendres i el cap de setmana tindrem aquesta primera incursió freda (ben típica d’aquestes dates) però en pocs dies podria quedar substituïda per una massa d’aire càlid.

font: wetterzentrale

Evidentment, sense la calor de l’octubre. Les nits són molt llargues i la temperatura, tot i que tirarà amunt, quedarà lluny dels registres de fa uns dies però és cert que gairebé tots els models indiquen el retorn de la suavitat amb màximes que podrien tornar a superar els 20 ºC amb certa alegria a mitjans de setmana.

L’estiuet de Sant Martí haurà enllaçat així amb l’estiuet de Sant Miquel, que es va iniciar a principis d’octubre.

I la pluja, perduda sense un horitzó clar

El més greu de tot plegat continuarà sent la manca de pluja en la que tradicionalment és l’estació més plujosa de l’any.

El pas dels fronts dels propers dies servirà per canviar la imatge als Pirineus i, en el millor dels casos, per regar alguns boscos d’algunes comarques. Continua sense veure’s una situació clara de pluja general i abundant, com a mínim, en els propers 7-10 dies.