Albada del 24 de febrer de 2020. Foto: Xavi Cabo

Aquest dilluns va ser el darrer dia d’aquesta primavera avançada que ens ha afectat durant gairebé tot el mes de febrer. Res a veure amb el temps que hi havia tal dia com avui del 2013, quan la ciutat es va despertar amb neu a Collserola i els termòmetres es van moure entre els zero i els vuit graus.

Dimarts arribarà un front que deixarà el cel variable i propiciarà un lleu retrocés de la temperatura, més evident durant el cap de setmana.

Baixada de 5 ºC entre dimarts i dijous

El front que arribarà aquest dimarts afectarà les comarques del Pirineu i les del nord-est de manera força evident, però la metròpolis de Barcelona en quedarà una mica al marge.

Esperem un lleu retrocés de la temperatura, així com la formació d’alguns núvols, més compactes a darrera hora del dia, quan es podrà escapar algun plugim aïllat a la ciutat. Els termòmetres es mouran entorn als 18 ºC al migdia.

Al Pirineu la baixada del termòmetre serà força més contundent i la cota de neu estarà al voltant dels 1.500 metres durant la tarda, però al final del dia podrà baixar fins als 1.200.

Dimecres també hi haurà intervals de núvols, però el front tendirà a marxar a mesura que avanci la jornada. La temperatura tocarà fons dijous, amb valors màxims de 15 – 16 ºC a Barcelona, un registre força més normal per l’època.

A l’Ebre i l’Empordà bufarà mestral i tramuntana, respectivament, i això facilitarà l’entrada d’aire humit a casa nostra. Entre dimecres i dijous no es pot descartar algun ruixat dispers. És l’anomenat fenomen del rebuf.

Evolució tèrmica i pluviomètrica segons diferents models meteorològics.

Nova entrada freda el dia 1 de març

Entre dissabte i diumenge que ve, coincidint amb l’inici del mes de març, arribarà un segon sistema frontal que tornarà a propiciar una entrada d’aire fresc que tornaria a fer recular la temperatura. Malgrat aquest segon descens tèrmic, només es preveu una normalització dels termòmetres a casa nostra, cap gran entrada freda important.

En referència a les precipitacions, es preveu una millora de les condicions atmosfèriques perquè es produeixin petits ruixats, però cap gran episodi plujós.