sortida sol 31 març 2025 a l'Observtori Fabra
Sortida de sol el 31 de març a l'Observatori Fabra. foto: Alfons Puertas
Escolta aquesta notícia

Un març excepcionalment plujós i amb temperatures per sota de la mitjana. Un març que ha registrat poques hores de sol i que ens deixa un dels mesos de març més plujosos dels que s’hagin registrats mai en aquest punt de la ciutat.

nou canal de WhatsApp

Vols rebre cada dia la previsió del temps per WhatsApp?

Segueix el canal de betevé el temps

🔔 I no t’oblidis d’activar la campaneta!

La pluja, la gran protagonista

La quantitat de pluja (i els dies amb pluja) d’aquest març són, sens dubte, els fets més destacats del març d’enguany.

L’Observatori Fabra ha registrat gairebé 156 litres de pluja en 16 dies amb precipitació. Són unes dades molt poc freqüents a casa nostra que fan que el març del 2025 s’ubiqui en tercera posició entre els mesos de març més plujosos en aquest punt de la ciutat, només superat pel març del 2011 i el del 1984.

març 2011185,2 litres
març 1984161,7 litres
març 2025155,8 litres

La presència d’un anticicló als països de l’est europeu durant bona part del mes ha comportat una situació de bloqueig que ha obligat les borrasques a circular per la península Ibèrica, on ha deixat quantitats importantíssimes de pluja que han servit per omplir embassaments, no només de Catalunya sinó també de la resta d’Espanya i Portugal.

Prop de mig grau per sota del que seria habitual

Març ha estat un mes plujós, però també més fresc del que seria habitual segons la mitjana climàtica del trentenni més recent (1991-2020), un fet cada cop més difícil d’aconseguir; tant, que en els darrers tres anys, només el juny i el setembre del 2024 i el març del 2022 ho han aconseguit.

Aquest març acaba, a l’Observatori Fabra, amb una temperatura mitjana d’11,2 ºC. Es tracta d’un valor 0,5ºC més baix que la mitjana del trentenni 1991-2020 (11,7ºC), fet que ubica aquest mes en la posició número 35 entre els mesos de març més càlids en aquest punt de la ciutat.

Tot i que el valor registrat és més fresc que la mitjana, el cert és que encara hi ha molts més registres freds que càlids al voltant d’aquesta dada. La dada del març actual (11,2ºC) igualaria el registre habitual del trentenni 1981-2010 però seria clarament més càlid que períodes anteriors.

I tot i això, contents d’haver tingut un març pluviomètricament espectacular i termomètricament molt més que digne, que fa que el primer trimestre d’enguany tingui una temperatura clarament inferior a la registrada l’any passat (aleshores amb rècords de temperatura els mesos de gener i febrer).

El març d’enguany ens ha deixat un període fred de més de 10 dies seguits i amb algunes anomalies negatives diàries que feia molt que no teníem.

Comparteix a: