pluja acumulada 1-17 de març 2025 Meteocat
Escolta aquesta notícia

El Servei Meteorològic de Catalunya ha fet públic aquest dilluns a la tarda el mapa que recull l‘acumulació de precipitació des de l’1 de març a Catalunya. La imatge és altament explícita i mostra que les zones més beneficiades per la pluja i la neu dels darrers dies han estat justament les capçaleres de les conques internes, sobretot del sistema Ter-Llobregat i de la Muga.

El guardó d’or, però, se l’emporta el massís dels Ports de Tortosa-Beseït, on s’han arribat a totalitzar més de 400 litres per metre quadrat.

La pluja també ha estat important des de l’1 de març a Barcelona. L’Observatori Fabra ha sumat fins ara 113 litres per metre quadrat, un valor que el situa, provisionalment, com el tretzè març més plujós des del 1914.

Una successió de nombrosos episodis de precipitació

Catalunya ha viscut diversos episodis de precipitació general des de principis de març. El canvi de mes va coincidir amb la presència d’una borrasca del nord d’Àfrica, que va començar a fer arribar vent humit de component mediterrània cap a Catalunya, inicialment de llevant i gregal. El primer dia del mes ja va deixar-nos algunes precipitacions, sobretot a Ponent i els Prepirineus. El vent de llevant va afavorir registres molt notables de precipitació el dia 3 de març cap al País Valencià i, de retruc, el massís del Ports, on van recollir fins a 103 litres a l’estació del Meteocat del Parc Natural dels Ports.

La següent tongada de precipitació abundant i general va tenir lloc entre el 6 i el 9 de març, aquesta vegada gràcies a la presència del vent de llevant i xaloc en un primer moment i del pas d’un front molt actiu associat a la borrasca Jana. La pluja i la neu van fer diana al massís dels Ports i també a les capçaleres del sistema Ter-Llobregat i de la Muga, on es van superar, i amb escreix, els 100 litres per metre quadrat. Tot plegat va disparar a l’alça les reserves d’aigua del conjunt d’embassaments de les conques internes, els quals van passar del 31,4 % del 7 de març al 40,1 del 10 de març.

La nevada també va ser molt rellevant el diumenge 9 de març de nit i matinada, tot i que de moment va agafar només a cotes mitjanes i altes de les muntanyes.

La setmana del 10 al 16 de març ens va tornar a deixar pluja i neu, durant la primera meitat de la setmana en forma de xàfecs irregulars, de tarda en molts casos, i a continuació de forma més general i abundant a causa del pas d’una nova borrasca, que va néixer de la borrasca atlàntica Konrad, que va entrar al Mediterrani des de l’estret de Gibraltar dijous, 13, a la tarda i que divendres, 14 de març, va afectar la costa oriental mediterrània i Catalunya. La borrasca va deixar registres més modestos de precipitació que la del cap de setmana del 8 i 9 de març, pel fet d’anar associada a una massa d’aire més freda. Per contra, va deixar neu a cotes força més baixes, d’entre 800 i 1.000 metres, tant al prelitoral com als Pirineus.

La neu va fer gruix sobretot als Pirineus i Prepirineus orientals, on en alguns casos entre divendres, 14, i diumenge, 16 de març, es van acumular més de 30 cm de neu nova.

La festa no s’atura: més pluja a la vista

Les restes de la borrasca Laurence, barrejades amb un flux de vent humit procedent de xaloc, tornarà a afavorir la pluja entre dimarts, 18 de març, al vespre i dimecres, 19 de març. Tot indica que la zona més beneficiada per la pluja serà el nord-est de Catalunya, especialment les capçaleres del Ter i l’Empordà.

I tot indica que no serà el darrer que afectarà Catalunya, ja que tot apunta l’arribada d’una altra borrasca abans del cap de setmana, la qual es podria acabar anomenant Martinho.

La precipitació d’aquesta setmana deixarà neu a cotes més altes, fet que accentuarà el desgel a cotes mitjanes i l’augment de les reserves d’aigua dels embassaments. Un altre cop de puny a la sequera.

Comparteix a: