Amb les dades ja cuinades i els registres sobre la taula, hem passat un març amb temperatures una mica per sobre de les habituals i amb un dèficit pluviomètric molt significatiu.

La temperatura mitjana a l’Observatori Fabra ha estat de 12 ºC, 0,4 ºC per sobre de la mitjana climàtica per un març. La temperatura mitjana de les màximes ha estat de 16,3 ºC, mentre que la de les mínimes s’ha situat en 7,9 ºC.

En referència a les precipitacions, només hem enregistrat només 7,7 mm. Aquesta xifra representa menys d’un 15 % de la pluja que hauria de caure habitualment.

Absència d’episodis meteorològics excepcionals

El mes ha vingut marcat per una configuració anticiclònica que ha bloquejat el pas de pertorbacions atlàntiques. Tot i així, hem tingut una massa d’aire fred a mitjans de març i dues masses d’aire càlid tropical, una a l’inici del mes i l’altra a finals.

Grisor marronosa: intrusió sahariana amb núvols baixos fins al dia 8

La intrusió de pols sahariana i els núvols baixos van marcar els inicis del mes, implicant un ambient apagat i celatge entre gris i marronós. En aquest sentit, fins el dia 8 es va mantenir activat l’episodi de contaminació de PM10.

Bonança tèrmica els migdies entre l’11 i el 17

Amb petits alts i baixos, durant aquestes jornades les temperatures màximes van oscil·lar entre els 15 i els 20 ºC i l’atmosfera es va netejar de tota la polseguera africana.

Fuetada freda del 18 al 21, amb neu al prelitoral

Una pertorbació retrògrada ens va caure a sobre amb flux d’origen marítim que va provocar la formació de ruixats i xàfecs. A l’Observatori Fabra van caure gairebé 5 mm. Al Montseny i a la serra d’Ancosa, a l’Anoia, hi va haver nevades.

Nova intrusió de pols sahariana a finals de mes

A finals de mes vam tenir la quarta entrada d’aires africans a Barcelona, que va marcar els inicis de la Setmana Santa. A diferència d’inicis de mes, aquesta massa d’aire saharià no es va combinar amb núvols baixos compactes, i no vam tenir un cel tant gris, només l’ambient tèrbol o terrós a causa de les calitges.

Mateix comportament a Catalunya

El març també ha estat càlid i bastant sec en el conjunt del país. Així ho ha constatat el Servei Meteorològic de Catalunya, que també apunta algunes excepcions en el territori. Per exemple, ha estat un mes amb temperatures normals a les comarques de Girona, el delta de l’Ebre, alta muntanya de l’Alt Pirineu i Aran i sectors aïllats de la Catalunya Central.

En referència a les precipitacions, el març ha estat més humit del que és habitual a la cara nord pirinenca: extrem nord del Pallars Sobirà i la Vall d’Aran. D’altra banda, la pluja ha caigut com tocava entre el Lluçanès i el Bisaura, a Osona, i també en certes raconades de l‘Alta Segarra com les valls del Sió-Llobregós.