temperatura final d'any
temperatura a 1.500 m prevista pel model europeu per final d'any. font: windy.com

Si els mapes no va equivocats, ens encaminem cap a un final d’any amb un ambient que recordarà molt més la primavera que no pas l’hivern. A hores d’ara es veu probable tocar o superar la marca dels 20 ºC durant alguns migdies, un fet que és molt poc habitual en aquestes dates.

El tren de borrasques marxarà dimarts

Abans, però, els mapes encara apunten cert dinamisme. S’hi continua veient un tren de borrasques, tot i que no seran especialment productives des del punt de vista de la pluja.

En tot cas, ens esperen encara uns dies amb núvols i amb risc d’alguns ruixats, sempre preferentment a l’interior i el Pirineu, tot i que en algun moment també podran esquitxar Barcelona.

Aquest cert dinamisme té també les jornades comptades i, com a molt tard, dimarts vinent, el darrer vagó d’aquest tren de borrasques marxarà.

La primavera, a partir de mitjans de setmana

Tot i que queden molts dies i encara hi ha marge per al canvi, tots els models coincideixen en l’arribada d’un potent anticicló per acabar el 2021 i donar la benvinguda al 2022.

La massa d’aire atlàntic baixarà d’altitud i s’escalfarà. font: NOAA

Arribarà ja a partir de dimarts o dimecres i s’allargaria bona part de la setmana vinent. La massa d’aire, que serà atlàntica, es veurà obligada a anar baixant d’altitud per les altes pressions que tindrem a sobre i s’anirà escalfant, fenomen que en meteorologia coneixem com a subsidència.

Això ens deixarà anomalies de temperatura que podran superar els 10 ºC respecte del que seria normal, un fet molt poc habitual i que ens podria deixar temperatures a tocar dels 20 ºC en alguns trams de la costa i el prelitoral i, fins i tot, una mica més altes.

la isoterma de 15 ºC a 1.500m, un fet molt poc habitual en aquestes dates. font: wetterzentrale

Tot i així, i com passa sempre en situacions d’anticicló hivernal, l’ambient es mantindrà fred a l’interior, on la boira es tornarà a fer persistent.

Tocar els 20 ºC, molt difícil en aquestes dates

Els models apunten cap a un possible pic càlid a finals de setmana vinent, coincidint amb el canvi d’any. Alguns mapes insisteixen en registres molt propers als 20 ºC al migdia i poc inferiors als 15 ºC de nit, unes dades més pròpies de la primavera que de l’hivern.

La nit de Cap d’Any podria ser (mapes a la mà) una de les més càlides registrades mai a Barcelona.

I de fet, és ben bé així. Assolir els 20 ºC al desembre o el gener és una fita realment complicada.

A l’aeroport del Prat (1950-2021) només trobem 61 dies de desembre o gener amb una temperatura igual o superior als 20 ºC. 61 registres d’un total de 4456. Només un 1,3% dels dies de desembre i gener arriben als 20 ºC.

La dada és encara més extraordinària en el cas de l’Observatori Fabra (1913-2021), on només hi ha 9 registres de desembre o gener que toquin els 20 ºC en els 6.719 que té la sèrie (un 0,1 %).

Els 20 ºC, cada cop menys difícils

I, malgrat tot, trobem autèntics disbarats de temperatura en ple Nadal.

No cal anar gaire lluny per trobar un inici d’any fulgurant i primaveral. El rècord absolut de temperatura màxima d’un mes de gener a l’aeroport del Prat és d’un recent 21 de gener del 2018, amb gairebé 24 ºC. Aquell mateix 2018 entre el Cap d’Any i el dia de Reis es van registrar dues jornades més amb temperatures que fregaven o superaven els 23 ºC, com si fos el mes de maig.

En el cas de l’Observatori Fabra hi trobem també uns sorprenents 21,8 ºC un 8 de gener del 2016, just passat Reis, temperatura que, de moment, és també el seu rècord absolut en un mes de gener.

Al final, en un context inequívoc de canvi climàtic, les dades ens diuen que tocar els 20 ºC és i serà cada cop menys difícil en aquestes dates.

El primer registre de 20 ºC de l’any s’ha avançat prop d’un mes en un segle segons les dades de l’Observatori Fabra i els migdies de febrer a 20 ºC han passat de ser una excepció a ser freqüents els darrers anys.