Barcelona ha estrenat el primer mapa que permet predir en temps real la probabilitat de trobar-se un mosquit tigre i, fins i tot, fer-ne una previsió de risc a set dies vista. Així, si aquest dijous, 30 de setembre, sortim al carrer hi ha dues zones de Barcelona a evitar si no volem trobar-nos un mosquit tigre: la Marina de Port i la plaça de Catalunya. En canvi, les millors zones per passejar sense riscos són la zona de Vallvidrera i el port de Barcelona.

El mapa és una eina pionera, fruit del projecte #MosquitoAlertBCN, liderat CREAF, i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).

Una xarxa de trampes repartides per la ciutat

El risc de trobada entre mosquits i persones es calcula amb un model matemàtic que obté dades de la ciutat a temps real. Aquestes dades s’obtenen de les notificacions dels ciutadans a l’aplicació Mosquito Alert. També d’una xarxa de trampes intel·ligents que donen dades cada 15 minuts, de les 22 trampes tradicionals que hi ha distribuïdes en espais públics de la ciutat i que ofereixen dades setmanals, i també d’una petita xarxa de trampes que gestiona un grup de voluntaris a casa seva.

A partir d’aquí, el model “afina el risc” incorporant altres factors que afavoreixen la trobada entre una persona i un mosquit tigre com el tipus de paisatge, les dades climàtiques, i també dades sociodemogràfiques, com la densitat població o el poder adquisitiu. “Pot donar-se el cas, per exemple, que en un lloc hi pot haver molts mosquits però si la densitat de població és molt baixa, el risc de trobades serà baix”, explica John Palmer, investigador de la UPF i codirector de Mosquito Alert.

L’objectiu del mapa és poder incorporar aquest model predictiu a la gestió de mosquits de la ciutat que duu a terme l’ASPB, i millorar el control d’aquests insectes. De moment, es troba en fase de prova però s’està treballant per ampliar-ne l’abast a tot Catalunya i, més endavant, a l’estat espanyol i fins i tot a d’altres ciutats del món.

Risc baix de mosquits tigre a Barcelona

L’índex de risc de trobar-se un mosquit tigre va de 0 a 1, que és el valor més alt. Barcelona té un risc baix de conjunt que sovint no supera el 0,15. segons les dades dels últims quatre anys. En alguns districtes o zones es pot arribar a valors de 0,2 en alguns moments de l’any. Aquest any, les condicions meteorològiques i les poques pluges durant la primavera i l’estiu, ha fet que els valors s’hagin mantingut baixos a tota la ciutat.

Segons les dades històriques, des del 2018, els districtes amb valors més alts per presència de mosquits tigre són: l’Eixample, Horta-Guinardó, Sants-Montjuïc i Sarrià – Sant Gervasi.