fred barcelona catalunya

El Servei Meteorològic de Catalunya ha actualitzat els avisos de fred de cara als pròxims dies, en previsió de temperatures mínimes molt baixes com a mínim fins dilluns. En aquest sentit, Protecció Civil manté l’alerta del pla Procicat per onada de fred a Catalunya.

El Barcelonès, també en alerta dilluns de matinada

La presència de núvols baixos al litoral i el prelitoral central ha fet que els darrers dies no hagi fet tant de fred a Barcelona com el cap de setmana passat o els primers dies d’aquesta setmana.

Temperatura mínima de dissabte, 28 de gener del 2023

Els núvols es mantindran en aquest entorn la matinada de diumenge i evitaran en certa mesura el desplomament del termòmetre. No es preveu, per tant, que la matinada de diumenge s’assoleixin mínimes extremes a l’interior de la ciutat de Barcelona, és a dir, no es baixarà del llindar de temperatura mínima que marca el percentil 2 de les dades (de desembre a març) del període 2012-2021, que en el cas del centre de Barcelona correspon a un registre de 2,9 ºC.

Sí que, per contra, es podran assolir mínimes extremes al prelitoral i sobretot a l’interior i el nord del Catalunya. El Meteocat manté activat, en aquesta línia, l’avís per fred a gairebé totes les comarques catalanes amb l’excepció d’algunes comarques costaneres, entre aquestes el Barcelonès.

Avisos de perill per fred per a diumenge, 29 de gener del 2023. Font: SMC

Dilluns, en canvi, el cel serè de la matinada podrà afavorir l’assentament de l’aire fred cap a les parts més baixes i fins i tot el litoral barceloní. La matinada de dilluns tocarà fons el termòmetre a Barcelona, on s’espera que torni a glaçar als barris més pròxims al Besòs i a Collserola. Al centre de la ciutat les mínimes podran quedar per sota el llindar dels 4 ºC. El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de perill moderat davant la possibilitat que la temperatura al centre de la ciutat quedi per sota el llindar establert (2,9 ºC).

Avisos de perill per fred per a dilluns, 30 de gener del 2023. Font: SMC

Consells per a les temperatures baixes

Protecció Civil recomana seguir tot un conjunt d’indicacions per aquest episodi nou de fred intens:

  • Tenir molta prudència en la mobilitat en cas de trobar gel a la calçada.
  • Extremar les precaucions amb els aparells de calefacció als habitatges i garantir sempre una ventilació correcta.
  • Vestir-se amb roba i calçat adequats per a temperatures baixes.
  • Posar-se diverses capes de robar per mantenir la calor corporal durant més temps, protegir-se la cara i el cap i evitar l’entrada directa d’aire fred als pulmons.

La temperatura tendirà a normalitzar-se la setmana vinent

La matinada de dilluns serà la traca final d’aquest primer episodi de fred intens de l’hivern a Catalunya i Barcelona. L’entrada d’aire fred es tallarà en altura, tot coincidint amb l’arribada de l’anticicló.

La temperatura pujarà de forma clara a les cotes mitjanes i altes de les muntanyes, però el fred es mantindrà encara força dies més ancorat a les zones més baixes. Això farà que les nits es mantinguin plenament hivernals al llarg de tota la setmana, però que els migdies siguin força més agradables.

La temperatura màxima buscarà la marca dels 15 graus a mitjan setmana a Barcelona.

Previsió de la temperatura màxima (en vermell) i la mínima (en blau) a Barcelona. Font: ECMWF