Anomalia temperatures 850 hPa- dijous 4 novembre 2021. Tropicaldidbits
Anomalia temperatures 850 hPa- dijous 4 novembre 2021. Tropicaldidbits

Encetem la setmana en què rebrem, ara sí, el fred de veritat. En només tres dies passarem d’anar en màniga curta a haver de treure l’anorac de l’armari perquè la temperatura baixarà en picat. La calor excepcional de la Castanyada 2021 precedeix una irrupció d’aire fred d’origen àrtic que ens portarà directament a l’hivern a mitjans i finals d’aquesta setmana.

La causa d’aquesta temperatura tan alta es basa en una configuració atlàntica amb vents aponentats que han reescalfat la massa d’aire en arribar a Barcelona.

El dia de la castanyada vam assolir els 26 ºC a molts observatoris, mentre que per Tots Sants tampoc no ha quedat gaire enrere, amb valors que han oscil·lat entre els 22 i els 25 ºC.

Temperatura màxima el 31 d’octubre a Barcelona

Aquestes temperatures són entre 6 i 8 ºC més altes que els valors habituals per a l’època. Doncs bé, passarem d’un extrem a l’altre, ja que partim de calor insòlita i ens encaminarem cap a un fred hivernal força prematur. De cara a dijous i divendres tindrem una temperatura entre 5 i 6 ºC més baixa que la mitjana pròpia de principis de novembre.

Anomalia de temperatures a 850 hPa prevista per dijous 4 novembre 2021. Tropicaldidbits
Anomalia de temperatures a 850 hPa prevista per a dijous, 4 novembre. Tropicaldidbits

Aquest canvi radical de masses d’aire es produirà perquè l’anticicló de l’atlàntic es desplaçarà lleugerament cap a l’est i adquirirà forma d’omega (ovalat verticalment). Aquesta forma implicarà un passadís de component nord idíl·lic perquè l’aire fred emmagatzemat a l’àrtic pugui evacuar-se i descarregar cap a latituds més baixes, canalitzat també per un anticicló molt potent (de 1.040 hPa) a Rússia i al Mediterrani oriental.

Aquesta irrupció d’aire fred d’origen àrtic farà caure en picat la temperatura entre dimecres i dijous, tant de dia com de nit. D’aquesta manera, la mínima d’aquest cap de setmana llarg de castanyada esdevindrà la temperatura màxima.

L’aire fred arribarà a Barcelona pel debilitament del vòrtex polar

Alguns científics i experts confirmen un debilitament del vòrtex polar entre finals de la tardor i principis de l’hivern. El vòrtex polar és un corrent de vents forts que reté i encercla l’aire fred a l’interior. Si el vòrtex polar és intens i fort, la gran massa freda queda retinguda a latituds altes, de manera que genera hiverns suaus o poc freds a Barcelona. En canvi, si el vòrtex polar és dèbil i lax, l’aire fred té capacitat d’escapar-se i ondular-se, fet que genera onades d’aire fred a latituds més baixes. Aquest seria l’escenari possible les pròximes setmanes.

El debilitament del vòrtex polar també és sinònim d’un corrent en jet molt més dinàmic, ondulat i serpentejat, que tindria més capacitat de generar borrasques i pertorbacions aquí a les latituds mitjanes.

Possible DANA o gota freda divendres

Els dos models de referència —el GFS i el centre europeu— projecten la formació d’una gota freda divendres a la península Ibèrica.

La irrupció d’aire fred quedaria tallada i es formaria un nucli fred a l’interior sud-est peninsular, que s’aïllaria de la circulació general atmosfèrica. Aquesta DANA és molt favorable per portar pluja i aiguats a la façana mediterrània peninsular i a les Balears.

Veurem de quina manera afectarà Barcelona, ja que depèn de la posició final del nucli fred, podrem tenir pluja abundant o bé una situació al marge de la inestabilitat.

Mapa geopotencial i isobàric previst per a divendres, 5 de novembre. Font: GFS Wetterzentrale