mànega marina, Alfons Puertas
Mànega marina des de l'Observatori Fabra. Autor: Alfons Puertas

A primera hora de la tarda s’ha pogut veure una tuba i posteriorment una mànega marina just davant de la costa barcelonina. Alfons Puertas ha pogut immortalitzar perfectament aquests dos fenòmens i n’ha compartit les imatges a través de les xarxes socials.

La mànega s’ha pogut veure també des de l’interior de Barcelona, tal com han mostrat diversos observadors a les xarxes socials.

Com es forma un tornado?
Els tornados són el fenomen meteorològic capaç de generar les ventades més intenses, que poden arribar als 500 km/h en els casos més extrems

No és ni de bon tros la primera mànega marina del 2022

Enguany ja han estat diverses les mànegues marines i tornados divisats des de Catalunya. El 17 de setembre, a tall d’exemple, es va observar una espectacular tromba marina (mànega) davant de la platja de Castelldefels, o el 31 d’agost del 2022 una tempesta va provocar un tornado al Vallès Occidental, entre d’altres.

Nombre de fiblons observats l’any 2022, fins ahir. Font: Oriol Rodríguez Ballester

L’arribada d’aire fred ha disparat les nuvolades

L’aproximació d’un potent embossament d’aire fred en altura, amb valors a l’entorn dels -25 ºC a la capa de 500 hPa (5.500 m) al llarg de divendres, ha disparat el creixement de nuvolades i els primers ruixats a partir del migdia cap al nord del país, però també en zones del litoral. D’aquestes nuvolades gruixudes és justament d’on s’han vist penjar la tuba i la mànega marina a primera hora de la tarda.

Tarda insegura, amb risc de pluja intensa en algunes comarques

Els xàfecs aniran a més entre la tarda i el vespre i afectaran de forma irregular molts punts del nord del país i sobretot punts del litoral i el prelitoral centrals. Algun dels xàfecs podria descarregar amb intensitat, tal com ha avisat el Servei Meteorològic de Catalunya, que ha activat avisos grocs d’intensitat per a diverses comarques de l’est del país, entre les quals hi ha el Barcelonès.

Mapa de precipitació previst per a divendres, 18, a les 20 h. Font: Arome-Meteociel