mànega marina
La mànega marina vista des del barri de Montbau, Barcelona. Autor: @jordicampos

La bossa d’aire fred responsable dels xàfecs, calamarsades i tronades del nord de la regió metropolitana de Barcelona de dimecres a la tarda també ha tingut afectacions a la costa barcelonina en forma de fenòmens de temps advers. Concretament, en la formació d’una mànega marina, la qual ha estat visible a unes quantes milles de la costa de Badalona a quarts de cinc de la tarda.

Una mànega o tromba marina (o fibló a les Balears) no és més que un tornado que es forma al mar i que no toca terra. El mateix fenomen, a terra, hauria esdevingut un tornado.

La mànega marina, visible també des de la ciutat de Barcelona

Jordi Campos ha pogut copsar el moment en el qual es despenjava la mànega d’un potent cumulonimbus (núvol de tempesta) situat a pocs quilòmetres de Barcelona, damunt del mar.

Les nuvolades responsables de les tempestes i la mànega marina de dimecres a la tarda han estat enregistrades també des de la càmera de betevé, situada a Montjuïc.

Els xàfecs han anat de baixa de cara a dimecres al vespre. Dijous es mantindrà la inestabilitat, sobretot a la tarda, moment en el qual es podran formar novament algun ruixats. En principi seran més locals i menys intensos que els de dimecres. El fred, però, ens acompanyarà força dies més.