Imatge del contorn de Mallorca des de Barcelona
Contorn de la Serra de Tramuntana (Mallorca) damunt l'horitzó. Foto: Xavi Cabo

A finals de tardor i a principi d’hivern el sol surt pel sud-est i il·lumina el contorn de Mallorca —la serra de Tramuntana— a l’alba, cosa que n’afavoreix les visualitzacions des d’alguns punts de Catalunya. La serra de Collserola és un dels indrets des d’on, de tant en tant, es pot arribar a observar Mallorca.

Ara fa uns dies, el fotògraf i especialista en fotografia de llunyania Marc Bret va explicar a ‘El matí de Barcelona’ que el contorn de Mallorca també es pot veure sovint a la tarda, durant la posta de sol, això és perquè es fa de nit més aviat a Barcelona que a Mallorca fent que, durant uns pocs minuts, estigui més il·luminada l’illa que la ciutat de Barcelona.

Dies favorables per als albiraments

L’arribada de l’anticicló i les situacions de ponent dels darrers dies n’han afavorit els albiraments des de les parts més altes de Barcelona. Convé recordar que per tal que es pugui veure el contorn de la Serra de Tramuntana convé que coincideixin un seguit de factors atmosfèrics i de lluminositat concrets, un fet que tan sols es produeix de tant en tant, uns quants cops a l’any.

Aquesta oportunitat no ha passat desapercebuda per als fotògrafs i observadors més aplicats, que ja fa uns dies comparteixen les seves imatges a les xarxes socials.

Aquest diumenge, 2 de desembre, ha estat un dels dies amb més visualitzacions del relleu mallorquí, bé sigui pel fet de ser un dia festiu per a molts, bé perquè les condicions atmosfèriques eren especialment favorables.  A banda, la contaminació, un factor que en dificulta les observacions, era molt baixa a primera hora.

Mapa concentració partícules en suspensió
Nivells de partícules en suspensió (PM10) aquest diumenge, 2 de desembre.

Pocs canvis pel que fa al pronòstic del temps

Els mapes no anuncien canvis rellevants pel que fa a  la situació meteorològica a curt termini, un fet que podria afavorir noves visualitzacions del relleu mallorquí des de Collserola. L’estancament atmosfèric associat a les altes pressions podria implicar, però, un augment de la concentració de contaminants i partícules en suspensió al llarg de la setmana, un factor que disminueix la visibilitat atmosfèrica.

A continuació compartim algunes de les imatges de la serra de Tramuntana que han publicat els nostres seguidors a les xarxes socials: