Lluna Blava
Foto: Albert Vazquez. Superlluna 2019

Aquest 2020 està sent un any ple d’excepcionalitats, i no només per la situació provocada per la pandèmia de la vovid-19 o pels rècords meteorològics que s’estan registrant a Barcelona, sinó també pels fenòmens astronòmics que s’han pogut veure o que han de venir. Només per posar-ne dos exemples, aquest any tindrem 13 llunes plenes, en lloc de 12, i podrem observar la lluna blava, un curiós fenomen que té lloc cada dos anys i mig.

Aquesta lluna plena es podrà veure des de qualsevol punt del planeta, també des de la ciutat, i només caldrà tenir present que les condicions meteorològiques n’acompanyin l’observació. Tindrà lloc el dia 31 d’octubre i malgrat que el nom de lluna blava pot semblar molt cridaner, el nostre satèl·lit natural no experimentarà cap canvi de color. De fet, serà igual que les altres llunes plenes. Aquest nom li ve definit per assenyalar que hi ha dues llunes plenes en un mateix mes. La primera va ser el dia 1 d’octubre i la segona arribarà aquest cap de setmana.

Aquesta casuística només té lloc cada dos anys i mig i la vegada anterior es va poder gaudir el dia 31 de març del 2018. Normalment els mesos només tenen una lluna plena, però a vegades n’apareix una de segona. Les llunes plenes estan separades per 29 dies, mentre que la majoria de mesos tenen una duració de 30 o 31 dies, cosa que permet que pugui haver-hi dues llunes plenes en un únic mes. D’aquesta manera, anys com el 2020 poden tenir 13 llunes plenes en lloc de 12. I com a curiositat, també pot donar-se el cas que una estació de l’any també presenti quatre llunes plenes, en lloc de tres; un fenomen que també s’anomena com a lluna blava.

Quin temps tindrem el dia 31 d’octubre?

L’últim gran esdeveniment astronòmic de la tardor va quedar en segon pla. Es tractava dels Oriònids, la pluja d’estels del cometa Halley, que a causa d’un temps força ennuvolat no va ajudar a observar les estrelles fugaces. En tot cas, per aquest dissabte s’espera un episodi totalment diferent.

En primer lloc, perquè es tractarà d’observar la Lluna, un cos espacial de grans dimensions en comparació amb les petites partícules de roca que formen la pluja d’estels, i també perquè no recorre el cel nocturn a una velocitat abismal si ho comparem amb la velocitat dels estels fugaços.

I en segon lloc, perquè el temps jugarà a favor de l’observació de la lluna blava. S’espera un cap de setmana anticiclònic, de bonança i estabilitat, amb un pronòstic de cel serè amb el pas d’alguns núvols alts i prims que en cap cas ens faran la guitza per veure el satèl·lit natural de la Terra. Només podria haver-hi un petit contratemps, i seria la possible formació de núvols baixos arran de costa durant el cap de setmana que podrien molestar una mica. En tot cas, si no es formen, les condicions seran molt bones i fins i tot no caldrà abrigar-se excessivament, ja que la temperatura serà més alta que de costum per aquestes dates.