Els arbres a la ciutat són bellesa, natura i història. El geògraf Josep Gordi ha publicat el llibre Arbres de Barcelona amb història, una obra que crida a descobrir 31 espais arboris emblemàtics de Barcelona. L’autor ha explicat al betevé directe que el lloc on des de sempre hi ha hagut arbres és el claustre de la Catedral de Barcelona. Abans, ha dit, “hi havien cítrics com tarongers o llimoners, però a finals del segle XIX es canvien per les magnòlies actuals”.
Josep Gordi recorda que “la Barcelona de les muralles no tenia grans avingudes i els arbres estaven darrere de les façanes, en horts, jardins o patis“. El geògraf apunta que “l’arbre de carrer neix amb el pla d’Eixample de Barcelona del 1860, projectat per Ildefons Cerdà, que volia que la ciutat fos un espai saludable i que els arbres fessin una funció purificadora de l’aire“.
A la ciutat de Barcelona hi ha uns 250.000 arbres plantats en places, carrers, parcs i jardins. Un altre dels arbres emblemàtics és “l’alzina plantada davant del Palau Robert, que destaca perquè és l’únic exemplar diferent dels plàtans d’ombra plantats en tot el passeig de Gràcia”. El geògraf apunta que “avui en dia és impensable un projecte urbanístic sense deixar espai als arbres, que s’han convertit en un element clau de la ciutat”.