Les situacions de llevant i xaloc són les que més pluja solen deixar al nostre entorn, però sovint solen ser també de les de més mal preveure a causa de la complexitat que tenen. Els models meteorològics fa dies que indiquen l’arribada d’un canvi de temps, per bé que de moment encara hi ha disparitat pel que fa a l’abast de les precipitacions. Ara per ara sembla que la pluja més abundant arribarà al País Valencià i altres sectors de l’oest i el sud de la península.

Arribada d’un front i d’un solc fred en altura dimarts

Després d’un bon grapat de dies de temps monòton a causa de la presència de les altes pressions damunt nostre, els mapes del temps anuncien l’arribada d’un front atlàntic i un embossament d’aire fred dimarts. Aquest front obrirà les portes a uns dies de més dinamisme atmosfèric a Catalunya.

Mapa isobàric previst per a dimarts, 3 de novembre, a les 13 h. Font: Met Office

Després d’un dilluns estable i encara molt càlid, s’espera que dimarts sigui un  dia força més ennuvolat, ja de bon matí . Els xàfecs sovintejaran als Pirineus i punts de la meitat nord del país, sobretot havent dinat. En punts del Prepirineu podrien ser relativament abundants.

A la tarda i al vespre podrien afectar àrees del prelitoral i de l’interior del país. Al vespre alguns models anuncien la formació de ruixats entre el nord de la costa Daurada i el litoral barceloní. A darrera hora, per tant, podria ploure a Barcelona.

Formació d’una borrasca a l’oest de la península Ibèrica a partir de dimecres

L’aire fred associat en altura al pas front s’acabarà aïllant i afavorirà la formació d’una borrasca profunda -a tots els nivells- a partir de dimecres i, sobretot, dijous. Ara per ara els models meteorològics encara fluctuen a l’hora de posicionar exactament el centre de la pertorbació. Tot fa pensar que dijous s’acabaria emplaçant just davant de les costes de Portugal, força lluny de Catalunya, i que es mantindria aquí fins a l’inici del cap de setmana vinent.

Aquesta posició de la borrasca implicarà vents humits de xaloc -del sud-est- marcats cap a les costes mediterrànies, sobretot al País Valencià, on es preveu que les precipitacions siguin més intenses i abundants sobretot entre dimecres i dijous.

La pluja, de moment, sembla que passaria més de puntetes de Catalunya. No obstant això, caldrà estar molt pendent del moviment final de la borrasca, ja que variacions de pocs quilòmetres del centre podrien implicar canvis molt notables en el pronòstic.

Més opcions de pluja a Barcelona de cara al cap de setmana

Ara per ara sembla que els xàfecs afectaran les comarques de ponent, l’extrem sud i sectors de la meitat nord de Catalunya dimecres.

Dijous la pluja abundant pot quedar concentrada de l’Ebre en avall, per bé que entre la tarda i el vespre podria progressar cap al nord i afectar punts del sud de la regió metropolitana.

Posició de la borrasca de cara a divendres al migdia. Font: Wetterzentrale

Divendres es mantindria la inseguretat i, dissabte, l’allunyament de la borrasca cap al nord podria afavorir l’arribada de vents del sud marcats i d’un episodi de pluja més general i abundant a Catalunya. La baixa s’allunyaria a partir de diumenge.

Acumulació de precipitació fins diumenge 8 de novembre. Font: Wxcharts.com (ECMWF model)

La temperatura tendirà a baixar clarament al llarg dels pròxims dies, sobretot a partir de dimecres, per bé que no assenyalarà valors especialment baixos a causa de la procedència marítima del vent. La situació marítima també tendirà a empitjorar durant la segona meitat de la setmana.

Sigui com sigui, ens espera una setmana realment interessant pel que fa a la meteorologia. A @btveltemps en farem, com sempre, el seguiment minut a minut.