La norma diu que amb altes pressions, “bon temps” i amb baixes pressions “mal temps”. Però hi ha una situació que escapa d’aquesta norma: el llevant anticiclònic

El baròmetre marca la “norma”

El baròmetre ens indica la pressió atmosfèrica. Altes pressions van lligades a anticiclons i, per tant, normalment a un temps més estable i serè, raó per la qual molts baròmetres aneroides acompanyen la lectura numèrica amb un “variable”, “sec” o “bon temps”.

Un baròmetre aneroide. Foto: wikipedia / Jean-Jacques Milan

Per contra, centres de baixes pressions van associats a les borrasques i al pas de sistemes frontals o línies d’inestabilitat que acostumen a dur vent o pluja. Així, al baròmetre trobareu que amb les pressions més baixes s’hi acompanya el text de “mal temps” o “tempesta”.

Malgrat tot, un pronòstic basat només en la pressió ens durà sovint a error, si més no a indrets com el Mediterrani, on el pas d’una zona de baixes pressions no sempre porta pluja o on la pluja pot fer acte de presència amb una pressió realment elevada.

La direcció del vent, vital

I aquí és on entra a jugar una altra variable importantíssima: la procedència del vent.

Tant és així, que amb vents de procedència marítima i una pressió molt alta pot ploure i fins i tot amb ganes a casa nostra.

Aquest fet acostuma a passar quan l’anticicló es mou entre els Alps i el nord d’Itàlia i impulsa vents de llevant que recorren tot el Mediterrani entre Itàlia i Catalunya.

Malgrat que es tracta d’una zona teòricament estable (altes pressions), la humitat que va agafant aquest vent en contacte amb el mar afavoreix que, un cop arriba a la costa catalana pugui deixar molts núvols i pluges en un fenomen que no és infreqüent.

Llevant anticiclònic aquest diumenge

I sense marxar gaire lluny, aquest diumenge, dia electoral, tindrem una d’aquestes situacions en què el baròmetre marca una cosa i la realitat en dirà una altra.

Situació sinòptica per a diumenge, 14 de febrer. font: wetterzentrale

Així, tot i que tindrem pressions altíssimes properes als 1030 hPa i que correspondrien a un temps teòricament estable, la realitat serà que els núvols i la pluja seran els protagonistes. Tindrem llevant anticiclònic.

No serà pas tampoc l’única situació en què veiem ploure amb altes pressions. Sense anar més lluny (i amb una situació radicalment diferent a l’actual), el temporal Gloria va deixar-nos quantitats importantíssimes de pluja i un temporal de mar històric amb pressions per sobre de la considerades normals.