Els lleons del Zoo de Barcelona s’han traslladat a unes noves instal·lacions, que recreen la sabana del Sahel. L’espai és molt més ampli que el que ocupaven fins ara: té una superfície de 2.000 metres quadrats, amb dunes, roques i una zona d’aigua, a més de plantes que ajuden a reproduir el paisatge de la zona. Les tres lleones adultes del zoològic, la Run-Run, la Nimba i la Zala, de 16 anys, juntament amb el Kiumbe, de 4 anys, ja s’hi han instal·lat, en un procés que, segons el Zoo, ha estat progressiu perquè s’adaptessin.

El Zoo explica que els lleons poden moure’s lliurement pels espais interiors i exteriors i se’ls pot observar sense molestar-los des des quatre miradors. En alguns punts, a més, el públic pot contemplar-los de molt a prop, amb l’única separació d’un vidre. Segons el Zoo, aquest espai representa un dels primers passos cap a la implantació del pla estratègic que estableix el nou model del Zoo. Ara se centra en la fauna propera i, en el cas dels animals més llunyans, es posa el focus en la conservació de la biodiversitat.

Un gran complex al centre del parc

Pel parc, les noves instal·lacions comporten una millora del benestar dels animals, alhora que són un recurs pedagògic per explicar les característiques de l’ecosistema del Sahel. Els felins comparteixen el complex Sabana-Sahel amb les elefantes, que hi viuen des del 2013, i amb les girafes, que s’hi van instal·lar el 2015. També l’ocupen les gaseles dorcas i les mangostes. El complex, però, encara no s’ha completat: queda enllestir la darrera fase de l’hàbitat de les elefantes i fer el nou Centre d’Interpretació del Sahel.

El Sahel és una zona molt extensa de transició entre el desert del Sàhara i la sabana africana, que travessa el continent africà d’est a oest. Es caracteritza per grans extensions generalment planes i amb dues estacions clarament diferenciades, una de seca i una altra de plujosa.

Segons ha explicat el Zoo de Barcelona, els lleons són animals en situació vulnerable segons la Llista vermella de la UCIN i es troben en un “declivi possiblement irreversible a l’Àfrica”. N’hi ha poblacions petites i disperses, però s’ha extingit en moltes de les zones sahelianes on vivia.