tempestes deñ 31 de juliol de 2021 a Barcelona
foto: @lluísmatew

El pronòstic s’ha complert i una línia de tempestes ha posat aquest dissabte punt final a 90 dies sense gairebé ploure a Barcelona. Fins a 3 mesos en què en el millor dels casos havien caigut misèries acompanyades de fang.

Un arcus trenca la ratxa seca

La línia de tempestes s’ha format durant la tarda a la costa Daurada i ha anat basculant resseguint la costa, empesa pel vent de sud-oest.

Radar del Meteocat a les 21.24 h, just abans de l’arribada de la línia de tempestes. Font: Meteocat

L’arcus, ben format, ha travessat totes les comarques gairebé des del cap de Salou fins arribar-nos a nosaltres, a pocs minuts de les 22 hores.

Una tempesta espectacular però amb poca quantitat d’aigua

Tot i l’espectacularitat de la tempesta, acompanyada de llamps, trons i ratxes importants de vent, els registres de precipitació han estat més aviat escarransits.

El vent i l’aparat elèctric han estat els fenòmens més destacats d’aquesta línia de tempestes que ha escombrat Barcelona poc abans de les deu de la nit i que ha agafat desprevingudes algunes persones.

El vent ha arribat a fregar els 80 km/h en alguns barris, com és el cas de Sants, amb una ratxa màxima de 76 km/h just amb l’arribada de la tempesta.

Fotografia del carrer de Rosselló cantonada amb Independència amb l’embat de la ventada. Foto: S. Segura

Però com hem dit, tot i l’espectacularitat de la tempesta les quantitats han estat més aviat minses.

Si bé és cert que tota aigua és benvinguda, la veritat és que els registres d’aquest episodi deixen, de moment, poc més de 5 litres per metre quadrat a Barcelona, això sí, de manera força general.

Serveix, per tant, per trencar una mica la dinàmica de sequera excepcional que arrosseguem fa més d’un any, però en cap cas soluciona la situació dels boscos de casa nostra, per bé que és una bona ajuda just en plena canícula.

La caiguda de la temperatura, espectacular

I no ens oblidem pas de la frescor que ha deixat el pas d’aquesta tempesta.

La calor i la xafogor del darrers dies han donat pas a una frescor difícil de viure en plena canícula i en qüestió de ben pocs minuts.

Així ha caigut la temperatura a Gràcia amb el pas de la tempesta fins assolir els 17 ºC (partíem de 24 ºC). Font: wunderunderground

En només 10 minuts la temperatura ha caigut més de 6 ºC fins a marcar els valors mínims diaris. Molts registres de les 22 h voltaven els 17 o 18 ºC després de dies i dies amb una xafogor insuportable.

Caldrà agafar forces. L’estiu encara no s’ha acabat, però de moment ens dona una treva que farà que durant un parell de dies sembli més setembre que principis d’agost.